fbpx
25.8 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeMožura počela probni rad

Možura počela probni rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, počela je probni rad koji će trajati 90 dana, tačnije do kraja jula, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Prema nalazu energetskog inspektora, rezultat dosadašnjeg funkcionalnog ispitivanja 23 vjetrogeneratora je pozitivan, na osnovu čega je krajem aprila izdata dozvola za početak testne proizvodnje.

“Probni rad je počeo 25. aprila. U toku je tehnički prijem koji treba da bude završen u roku od 90 dana od početka probnog rada, kada se očekuje početak komercijalne proizvodnje struje. Samim tim, vjetroelektrana na Možuri će dobiti upotrebnu dozvolu za rad”, kazali su Dnevnim novinama u Ministarstvu.

Nakon probne proizvodnje energetskog objekta u Ulcinju, u toku koje će se obaviti provjere usklađenosti sa mrežom, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za rad vjetroparka.

To je uslov za uključivanje Možure u elektroenergetski sistem, ali i u sistem podsticaja, a trenutno nije poznato koliko će se ono odraziti na račune za struju.

Otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biće zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 EUR po megavat satu (MWh).

Najčitanije