fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMorsko dobro kupuje flotu Pomorskog saobraćaja

Morsko dobro kupuje flotu Pomorskog saobraćaja

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Pomorski saobraćaj prodaće kompletnu flotu od šest trajekata Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom za nešto iznad osam miliona EUR, pišu Vijesti.

To je rezultat pregovora koje su vodili čelnici dvije kompanije proteklih mjesec. Ispred Pomorskog saobraćaja u razgovorima su učestovali suvlasnici Dušan Ban i Željko Mihajlović, dok treći suvlasnik i izvršni direktor Dejan Ban nije učestvovao i sve je prepustio poslovnim partnerima zbog zategnutog odnosa sa čelnicima Morskog dobra Blažom Rađenovićem i Mladenom Mikijeljem.

Morsko dobro je u februaru po nalogu Vlade od Pomorskog saobraćaja preuzelo upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetane.

Prema nezvaničnim informacijama lista, Pomorski saobraćaj je za šest trajekata tražio minimum 6,7 miliona EUR od Morskog dobra, čiji su čelnici na početku pregovora bili spremni da plate najviše 5,5 miliona.

“Na kraju je dogovor postignut za cijenu koja uz dodatni lot sa skoro 700 stavki rezervnih djelova i potrošnog materijala za te brodove iznosi onoliko koliko su Ban i Mihajlović na početku tražili”, kazao je izvor Vijesti, dodajući da je privatna firma tražila da se raspiše javni tender za kupovinu trajekata.

Morsko dobro je prekjuče na centralnom portalu elektronskih javnih nabavki objavilo tender za otvoreni postupak javne nabavke šest trajekata za prevoz vozila i putnika na relaciji Kamenari-Lepetane, sa rezervnim djelovima i pratećom opremom. Ukupna procijenjena vrijednost brodova i rezervnih djelova je 6,71 milion EUR, a PDV-a 1,41 milion.

U floti Morskog dobra se nalaze dva kupljena trajekta iz Hrvatske i Grčke koji su kupljeni u pregovaračkom postupku bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje, tako da za njih nije plaćen PDV, kao i dva iznajmljena trajekta od kojih je jedan iz flote Pomorskog saobraćaja.

Novi tender u kome su u tehničkim specifikacijama “nacrtani” trajekti Pomorskog saobraćaja otvoren je za dostavljanje ponuda do 15. juna kada će one biti i otvorene.

“S obzirom da je na pragu ljetnja turistička sezona i da je broj vozila koji koriste trajektnu liniju konstantno u porastu, a uzimajući u obzir i da zakup jednog trajekta ističe početkom juna, kapaciteti postojećih trajekta ubrzo neće biti dovoljni da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja. U cilju obezbjeđivanja kontinuiranog i nesmetanog prevoza vozila i putnika na relaciji Kamenari – Lepetane u ljetnjoj turističkoj sezoni, što je od izuzetnog značaja na nivou cijele države, neophodno je obezbijediti dodatne trajekte, odgovarajućih kapaciteta“, navodi se u obrazloženju nabavke.

U obrazloženju je objašnjeno da se, shodno ukazanim potrebama za obezbjeđivanje dodatnih trajekata, pokreće postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i određuje kraći rok za podnošenje ponuda od objavljivanja tenderske dokumentacije.

Razlozi za skraćenje roka uslovljeni su turističkom sezonom koja je na pragu, a od koje i privreda i država imaju velika očekivanja u pogledu ostvarenja posjete turista, zbog čega je neophodno obezbijediti i pružiti adekvatnu uslugu pomorskog saobraćaja na relaciji Kamenari – Lepetane.

“Pošto je elektronski sistem javnih nabavki u značajnoj mjeri olakšao i pojednostavio ponuđačima pripremu i podnošenje ponuda, naručilac smatra da skraćenje roka za podnošenje ponuda neće značajno uticati na tržište ponuđača”, navodi se u obrazloženju.

Iz tenderske dokumentacije vidi se da su se Pomorski saobraćaj i Morsko dobro načelno usaglasili da tri najmanja i najstarija trajekta – Kamenari, Lepetene i Perast, pojedinačnog kapaciteta po 21 vozilo, državna kompanija kupi po cijenama od 110 hiljada, 140 hiljada i 150 hiljada EUR bez PDV-a.

Trajekt Igalo kapaciteta 32 vozila procijenjen je na 900 hiljada, dok je cijena trajekta Teodo istog kapaciteta1,7 miliona, takođe sve bez PDV-a.

Cijena najvećeg trajekta Pomorskog saobraćaja – broda Grbalj kapaciteta 45 automobila iznosi 2,8 miliona EUR bez PDV-a, dok je cijena lota rezervnih djelova 910,6 hiljada bez PDV-a.

Propozicijama tendera predviđeno je da Morsko dobro pet trajekata preuzme najkasnije do 15. jula, dok se rok isporuke najvećeg broda može produžiti najkasnije do 1. marta naredne godine.

Svi trajekti Pomorskog saobraćaja imaju važeće papire i klasu crnogorskog registra. Uz to, dva najnovija i najvrednija broda – Teodo i Igalo u međuvremenu su dokovani u brodogradilištu Adriatic 42 u Bijeloj i pregledani od eksperata Hrvatskog registra brodova iz Splita, pa su dobili i klasu HRB-a. To im omogućava da bez problema u slučaju potrebe, mogu da rade i u vodama bilo koje države Evropske unije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...