fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMogućnost obnove iranskog izvoza spustila cijene nafte

Mogućnost obnove iranskog izvoza spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 91 USD, u očekivanju indirektnih pregovora Sjedinjenih Američkih Dražva (SAD) i Irana.

Pregovori bi mogli oživjeti nuklearni sporazum i utrti put većem izvozu iranske nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,76 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 90,93 USD. U Njujorku se barelom trgovao po 1,67 USD nižoj cijeni, od 89,65 USD.

Na tržištu s pažnjom prate pregovori Irana i SAD-a o nuklearnom sporazumu, koji bi na tržište mogli da vrate više od milion barela dnevno iranske nafte, odnosno više od jedan odsto globalne ponude.

Nuklearni pregovori trebalo bi da se nastave u Beču.

Predstavnici Vašingtona i Teherana indirektno pregovaraju od aprila prošle godine i iza njih je već osam krugova razgovora koji još nijesu premostili razlike u stavovima o brzini i obuhvatu ukidanja sankcija.

“Ako sankcije Iranu budu ukinte, globalno snabdijevanje sirovom naftom moglo bi dobiti prijeko potrebnu podršku“, rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Tamas Varga iz PVM-a smatra da bi se izvoz mogao nastaviti u kratkom roku, ako nuklearni sporazum bude postignut.

Cijene je pritisnula i izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je njegov sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom pomogao da se spriječi zaoštravanje ukrajinske krize.

Barijeru cijenama pravila su i očekivanja analitičara da će najnoviji izvještaji iz SAD-a pokazati rast zaliha u prošloj sedmici za 700 hiljada barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 93,42 USD, što znači da je poskupio 58 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije