fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMoguće poskupljenje slatkiša i dijela alkoholnih pića

Moguće poskupljenje slatkiša i dijela alkoholnih pića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uvođenje novih akciza i povećanje postojećih na takozvane štetne proizvode trebalo bi da državnoj kasi u narednoj godini obezbijedi 22,5 miliona EUR, prema predlogu programa Evropa sad.

To će, kako pišu Vijesti, izazvati poskupljenje duvanskih proizvoda, slatkiša, dijela alkoholnih pića, sajdera (cider voćni sok sa alkoholom), gaziranih pića, vode za zaslađivačima, kao i proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

Uvoznici i trgovci cigaretama već su saopštili da bi nakon planiranog povećanja akciza od 1. januara paklica cigareta mogla poskupiti za 28 do 37 centi računajući uticaj povećanja akcize, udio poreza na dodatu vrjednost (PDV) na taj iznos akciza, kao i veće marže koje zavise od procenta rasta maloprodajne cijene.

Prema analizi Vijesti urađenoj u saradnji sa privrednicima iz ovih oblasti, kilogram slatkiša (čokolada, sladoled, bombone i drugi proizvodi sa visokim sadržajem šećera) trebalo bi da poskupi 60 centi, na osnovu uvođenja akcize od 50 centi po kilogramu i PDV-a od 21 odsto na taj iznos.

Međutim moguće je da rast cijene ovih proizvoda bude i veći ukoliko trgovci procentualno povećaju maržu.

Na voćne sokove sa udjelom alkohola – sajdere, prvi put se uvodi akciza i to 30 EUR po hektolitru, što je 30 centi po litru, od 1. januara naredne godine.

Zbog akcize i uticaja PDV-a cijena ovih proizvoda trebalo bi da bude veća 36 centi. Predlogom plana predviđeno je da se akciza na ove proizvode od 1. januara 2023. godine poveća na 40 centi po litru.

Akciza za pivo se od Nove godine povećava sa pet na šest EUR po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva.

Prema informaciji od trgovaca pivom, ovo povećanje akcize, kao i uticaj PDV-a na taj iznos, će izazvati poskupljenje piva sedam do 12 centi po litru u zavisnosti od procenta alkohola, ali je moguće i da bude više ako trgovci i ugostitelji procentualno povećaju svoje marže.

Prvi put se uvodi akciza na negaziranu i mineralnu vodu sa zaslađivačima, od 15 centi po litru, što bi, uz uticaj PDV-a, izazvalo poskupljenje od 18 centi.

Predlogom se predviđa i da se ova akciza poveća na 25 centi po litru od 1. januara 2023.

Na gaziranu i negaziranu vodu sa zaslađivačima (Coca-Cola, Pepsi), već postoji akciza od 25 centi po litru, a ovim predlogom se predviđa njeno povećanje na 30 centi od Nove godine.

To bi, uz PDV, značilo povećanje od šest centi po litru.

Planom je predviđeno da se akciza poveća na 35 centi od 1. januara 2023.

Na pjenušava fermentisana vina i ostala pjenušava pića (šampanjci i slično), akciza se od Nove godine povećava sa 35 na 40 EUR po hektolitru, odnosno sa 35 na 40 centi po litru, što će uz PDV uticati na rast cijena od šest centi po litru.

Planom je predviđeno da se akcize dodatno povećaju za još pet centi po litru od 1. januara 2023.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...