fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguća sporadična nestašica mlijeka

Moguća sporadična nestašica mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Postoji mogućnost da u Crnoj Gori dođe do sporadične nestašice mlijeka, koja ne bi bila dugotrajna i većeg obima, saopštio je predsjednik Odbora Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije u Privrednoj komori (PKCG), Milutin Đuranović.

”Nijesam siguran da trenutno crnogorske kompanije mogu zadovoljiti potrebe crnogorskog stanovništva za mlijekom”, kazao je Vijestima Đuranović, komentarišući odluku Vlade Srbije da zabrani izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka.

List je povodom tog pitanja kontaktirao i Ministarstvom poljoprivrede iz kojeg su najavili da će se oglasiti danas.

Vlada Srbije je u utorak donijela tu odluka u cilju omogućavanja redovnog snabdijevanja stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje. Reakcija je uslijedila nakon što su rafovi s mlijekom od jednog litra u prodavnicama prethodnih dana bili poluprazni.

Srbija je najveći uvoznik mlijeka u Crnoj Gori. Prema podacima Monstata iz te zemlje je za prvih sedam mjeseci uvezeno mliječnih proizvoda u vrijednosti od 12,66 miliona.

Đuranović, koji je i osnivač mljekare Lazine, kazao je da generalno mlijeka u regionu i Evropi nedostaje, jer su naišle dvije sušne godine, a uz to je skočila i cijena inputa, pa je čak i Srbija, koja je zemlja mlijeka, došla u situaciju da ima manjak.

Đuranović je naglasio da se opet sada, kao i za vrijeme pandemije koronavirusa, pokazalo šta znači domaća proizvodnja.

”Moramo se osloniti na domaću proizvodnju, moramo više uložiti kroz budžet prije svega, kako bi sektor stočarstva bio održiv. Mlijeko je vrlo specifična roba i tu nema liberalizma, bez državne pomoći nijedna država nije razvila stočarstvo. Kao što drugi rade, i mi moramo voditi računa o sopstvenim interesima. Kada neko ima višak mlijeka, onda u Crnu Goru može sve da uvozi, ali sada kad je manjak onda ne može”, saopštio je Đuranović.

On smatra da je dobar potez napravljen kada je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za subvencionisanje uvoza oko 800 junica sa 70 odsto.

”Već su počele da stižu prve junice i sad treba da prođe neko vrijeme da se one otele i vjerovatno će doći do stabilizacije tržišta za nekih pola godine, od januara pa nadalje”, rekao je Đuranović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije