fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMljekara Srna dnevno preradi 20 hiljada litara mlijeka

Mljekara Srna dnevno preradi 20 hiljada litara mlijeka

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Mljekara Srna iz Nikšića, koja ima najveću paletu gotovih proizvoda u Crnoj Gori, dnevno otkupi i preradi oko 20 hiljada litara mlijeka sa više od 500 domaćih farmi, saopštila je direktorka Zorka Šljukić.

Srna mlijeko otkupljuje sa farmi iz Nikšića, Danilovgrada i Ulcinja, a ovih dana i viškove te sirovine od proizvođača sira iz Crne Gore.

„Mljekarski sektor trenutno nema viška gotovih proizvoda, već nam i fali sirovina. Izuzetak su sirare, koje i dalje imaju problem zbog nagomilanih zaliha, nastalih uslijed pandemije koronavirusa, mada se sada i njima pomaže kako bi izašli iz takve situacije“, rekla je Šljukić agenciji Mina-business.

foto: Mljekara Srna

U Srni je, u odnosu na ljetnji period prošle godine, prodaja pala oko 20 odsto, ali je povećan prodajni učinak, za razliku od ranijih mjeseci tokom prvog talasa pandemije, zahvaljujući podršci domaćim proizvođačima.

Na policama u trgovinama, prema riječima Šljukić, dominiraju etikete domaćih mljekara, što je “pokrenulo” potrošače da kupuju mliječne proizvode iz Crne Gore.

„Trenutno nam je potrebno još sirovine, jer se kod potrošača, izgleda, lagano budi svijest o značaju kupovine proizvoda napravljenih na našim prostorima. Najveća prednost naših proizvoda je u svježini, kako to mi u mljekarstvu kažemo, jer je mlijeko od krava koje su juče pasle na pašnjacima, danas prerađeno u mljekarama, a sjutra već na trpezi potrošača“, kazala je Šljukić.

Ona je dodala da se od septembra plaše stvaranja proizvodnih viškova, ali se nadaju da će Ministarstvo poljoprivrde i domaće trgovine nastavati da im pomažu.

„Istrajnost i intezitet projekata o osviješćenosti potrošača bi sada trebao da bude primarni cilj svih nas, ne samo države, jer se istrajnošću stvaraju potrošačke navike koje doprinose razvoju crnogorske proizvodnje i privrede. Kolika je važnost razvoja domaće proizvodnje svjedoci smo bili tokom pandemije“, podsjetila je Šljukić.

Mljekara Srna zapošljava oko 60 radnika i svakodnevno otkupljuje mlijeko sa više od 500 domaćih farmi, što znači da kupovinom tih proizvoda doprinosi razvoju domaćeg tržišta i životnog standarda, jer sredstva ostaju unutar crnogorskog ekonomskog sistema.

„Ulaganja u proizvodnju, koja je stub i oslonac svake razvijene zemlje, pa još ako su dugoročna, rezultiraju visokim benefitima, koji bi bili nemjerljivi kada bi se pronašao model zaštite domaćih proizvođaca. Prije svega, doveli bi do smanjenja stope nezaposlenosti“, smatra Šljukić.

Ona je kazala da su nepoznate posljedice koje će aktuelna pandemija imati na crnogorsku, ali i globalnu privredu, zbog čega su domaća proizvodnja i podsticanje njenog razvoja od suštinskog značaja.

„Suočeni sa pandemijom, kompletni društveni sistemi su više okrenuti unutrašnjem poslovanju, što znači redefinisanje privrede i veće oslanjanje na domaću proizvodnju, koja bi privredu adekvatnije pripremila za eventualne slične scenarije u budućnosti“, rekla je Šljukić.

Ona je navela da je Crna Gora druga zemlja u Evropi po obradivosti zemljišta po stanovniku, sa dominacijom pašnjaka, i da je pogodna za razvoj stočarstva, koje je ključno za poljoprivredu.

„Ukoliko bi se nastavila podrška Ministarstva poljoprivrede i domaćih trgovina, postoji šansa, ne samo da se očuvaju postojeća radna mjesta, već da se i dio nezaposlenih radno angažuje u toj oblasti. Neophodne mjere pomoći stočarstvu mogle bi se ogledati u nabavci grla, opreme i mehanizacije, dok bi mljekare otkupljivale sirovinu sa farmi, a trgovine pozicionirale domaće proizvode, kao što čine u periodu pandemije“, saopštila je Šljukić.

U Mljekari Srna se situacija uslovljena pandemijom koronavirusa odrazila na poslovanje i uslovila mnoge promjene u firmi.

„Spoljašni faktori, kao što su znatno smanjena potrošačka moć kupaca i oslabljena turistička predsezona i sezona uticale su na ostvarivanje poslovnih planova i ciljeva, kao i na pad prodaje. Na početku pojave virusa, iz prevetvnih razloga bili su zatvoreni ugostiteljski objekti, javne ustanove, poput studentskih domova, vrtića, zdravstveno-rekreativnih centara, čak i pojedine opštine, čiji smo mi značajni snabdjevači“, rekla je Šljukić.

U tom periodu su, kako je podsjetila, bile nagomilale zalihe kod domaćih mljekara i sirara, ali je taj problem riješen mjerama Ministarstva poljoprivrede, pa su proizvodi opredijeljeni Crvenom krstu, Domovima starih i bolnicama.

Mljekara Srna posluje od 1999. godine i zapošljava oko 60 radnika.

Najčitanije