fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo predalo 11 informacija o mogućim krivičnim djelima

Ministarstvo predalo 11 informacija o mogućim krivičnim djelima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novoformirano Odjeljenje za borbu protiv korupcije predalo je, proteklih šest mjeseci rada, na nekoliko tužilačkih adresa i Skupštini 11 informacija, o mogućem postojanju krivičnih djela u državnim kompanijama čiji nadzor obavlja Ministarstvo kapitalnih investicija.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, kazao je u odgovoru na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Dragana Ivanovića, da je Skupština dobila pet od 11 informacija iz Ministarstva, sa detaljnim prilozima.

Ivanović je pitao Bojanića šta je očekivao kada je prije neki dan izrazio veliko nezadovoljstvo odnosom nadležnih tužilaštava i Skupštine prema njegovim informacijama o mogućim zloupotebama u državnim preduzećima.

Bojanić je kazao da je Skupština dobila posljednju informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela nastalih prilikom i nakon zaključivanja ugovora za iznajmljivanje brodova Barska plovidba, britanskoj kompaniji See Pioneer, zavedenu 20. jula.

Prethodno, Skupštini je 22. januara predata informacija o mogućem postojanju krivičnih djela u vezi sa kupovinom dva broda na kredit za potrebe Crnogorske plovidbe i pozajmicama Vlade za otplatu kreditnog duga.

“Istog dana Skupštini je predata informacija o mogućem postojanju krivičnih djela u vezi sa kupovinom dva broda na kredit za potrebe Barske plovidbe i pozajmicama Vlade za otplatu kreditnog duga”, dodao je Bojanić.

On je objasnio da je mnogo tih otplata išlo internim odlukama Vlade bez održavanja sjednice, odnosno zaobišli su javnost.

“Skupštini je 27. januara predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela u vezi sa prevozom robe i saobraćanjem prugama od željezničkog preduzeća Montecargo, tokom novembra prošle godine, a bez sertifikata o bezbjednosti. Ovom visokom domu je 5. februara dostavljena informacija o mogućem postojanju krivičnih djela prilikom zapošljavanja i isplate otpremnina u Montecargu”, naveo je Bojanić.

On je kazao da vjeruje da su poslanici dobili sasvim dovoljno informacija, da u skladu sa odredbama Poslovnika Skupštine otvore parlamentarnu istragu i provjere navode sa pratećim prilozima i dokazima, po osnovu dostavljenih informacija.

“To se u proteklom periodu nije desilo, iako je bilu najava o mogućem formiranju anketnog odbora za ispitivanje transakcija u Barskoj i Crnogorskoj plovidbi, koje su dovele do pada državnih garancija na štetu poreskih obveznika”, rekao je Bojanić.

Kao i u slučaju Barske plovidbe u kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe ušlo se bez valjane ekonomske analize i sa pogrešnim pretpostavkama o cijeni usluga na međunarodnom pomorskom tržištu.

“U situaciji kada su nakon pet godina, u drugoj polovini prošle godine, najamnine brodova na svjetskom tržištu počele da rastu, a ovih dana, maltene, obaraju cjenovne rekorde, u novembru prošle godine bivši menadžment Barske plovidbe zaključio je ugovor na šest plus šest mjeseci, u korist unajmitelja brodova, tako da danas barska kompanija dnevno gubi oko 30 hiljada USD dnevno”, kazao je Bojanić.

On je naveo da ovo smatra pravom prilikom da Klub SNP-a u saradnji sa kolegama inicira otvaranje parlamentarne istrage u svim slučajevima, prioritetno u slučajevima izdatih državnih garancija, gdje je više nego očigledno da je djelovanje državnih organa i pojedinaca ugrozilo javni interes i dovelo do enormne štete po državni budžet.

Ministarstvo kapitalnih investicija, proteklih šest mjeseci, predalo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) osam informacija o mogućim krivičnim djelima i zloupotrebama u državnim preduzečima.

“Tražili smo od SDT-a odgovor na pitanje šta su konkretno preuzeli u ovim predmetima, i odgovoreno nam je 22. jula da su po osnovu sedam informacija formirali predmete i da se nalaze u fazi izviđaja”, rekao je Bojanić.

Iz odgovora SDT-a se, kako je naveo, vidi da još nijesu ni uzeli u razmatranje prijavu podnijetu istovremeno Skupštini koja se tiče Montecarga.

Bojanić je rekao da od SDT-a nije očekivao mnogo.

“Ministarstvo nije istražni organ, mi smo došli do informacija o mogućem postojanju krivičnog djela”, dodao je Bojanić.

Bojanić je, na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS), Suzane Pribilović, da li je bio upoznat sa činjenicom da je državni sekretar Ministarstva imenovan za člana Odbora direktora Energogasa, odgovorio potvrdno.

“Dao sam punu podršku državnom sekretaru Marku Perunoviću kako bi pomogao rješavanju nagomilanih problema preduzeća Energogas koje su dobrim dijelom posljedica nečinjenja prethodne Vlade”, rekao je Bojanić.

On je kazao da, s obzirom na činjenicu da je bivši državni sekretar za energetiku u Ministarstvu ekonomije, Nikola Vujović, u dužem vremenskom periodu, od 4. marta prošle godine do 19. marta bio član Odbora direktora CEDIS-a, koja je bila u direktnoj nadležnosti i pod kontrolom Ministarstva ekonomije, kao i na osnovu rješenja Agencije za sprječavanje korupcije od 9. juna, koja je utvrdila da se Vujović ne nalazi u konfliktu interesa, niije vidio ništa sporno u tome da Perunović bude izabran za člana Odbora direktora Energogasa kako bi svojom stručnošću i predanošću i profesionalnim odnosu prema poslu doprinio daljem oporavku ove kompanije.

“Za ta dva mjeseca koliko je bio na toj poziciji Perunović nije dobio ni centa”, dodao je Bojanić.

On je podsjetio da je partijski kolega Pribilović, Đoko Krivokapić, pune tri godine bio predsjednik Odbora direktora Elektroprovrede i predsjednik Odbora direktora Prve banke, zbog čega je u obje kompanije primao novčanu nadoknadu, i što je Agencija za sprječavanje korupcije svojim rješenjem ocijenila kao konflikt interesa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije