fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo pravde uputilo protokol u vezi sa fiskalizacijom

Ministarstvo pravde uputilo protokol u vezi sa fiskalizacijom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo pravde je usaglasilo protokol u vezi sa fiskalizacijom i uputilo ga Advokatskoj komori, saopštio je državni sekretar u tom resoru, Boris Marić i dodao da se nadaju da bi do kraja sedmice mogli imati pozitivan ishod.

“Tokom vikenda smo usaglasili verziju protokola sa određenim korekcijama koje su tražili iz Advokatske komore i našim mogućnostima i ograničenjima. Čekamo njihov odgovor i nadamo se da bismo možda do kraja nedjelje mogli imati pozitivan ishod”, saopštio je Marić Pobjedi.

On smatra da ima dosta pozitivnih indikatora da se stvari odvijaju u dobrom smjeru, ali, kako navodi, ne može znati šta će konačno biti, jer su pregovori uvijek neizvjesni.

Ipak, Marić očekuje da će advokati već danas, kao gest dobre volje, obezbijediti minimum angažmana, a do kraja sedmice možda i potpuni povratak u pravosudne institucije.

“Ministarstvo pravde se postavilo kao medijator između Ministarstva finansija i Komore kako bismo razjasnili određene pojmove i doprinijeli razumijevanju i većem nivou povjerenja. Čeka nas puno posla u radnoj grupi koji će podrazumijevati analizu i pripremu za usklađivanje zakonskih rješenja sa specifičnostima advokature”, kazao je Marić.

Iz Advokatske komore su potvrdili da im je predlog protokola stigao, ali sa stavom nijesu htjeli da izlaze prije sjutra.

Prvi sastanak sa izmijenjenom pregovaračkom grupom u koju se uključilo Ministarstvo pravde održan je prošlog ponedjeljka. Tada je u načelu dogovoreno da se formira paritetna radna grupa koja bi do kraja godine trebalo da analizira sve elemente Zakona o fiskalizaciji, počevši od naziva, sadržine i drugih pravnih rješenja kako bi se uvažila specifičnost ove djelatnosti.

Dogovoreno je da se to formalizuje kroz protokol s kojim bi trebalo da se usaglase obje strane.

Marić je prošle sedmice kazao da je potrebno zauzeti jedinstveno mišljenje, imajući u vidu da je u ovu problematiku uključeno više institucija.

Pokušaj dogovora sa Ministarstvom finansija je propao jer predloženi sporazum advokatima nije bio dovoljna garancija da će njihovi zahtjevi biti unijeti u zakon koji je trebalo da bude izmijenjen u zajedničkoj radnoj grupi.

Odluku o obustavljanju pružanja pravne pomoći donijeli su advokati na vanrednoj skupštini Komore prije dva mjeseca. Na snazi je od 24. maja otkada su u svim crnogorskim sudovima odložene hiljade ročišta, a građani su i dalje bez svog ustavnog prava na pravnu pomoć.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije