fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo nema snage i znanja da riješi situaciju

Ministarstvo nema snage i znanja da riješi situaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pritisak poljoprivrednika koji traže pomoć države za spas proizvodnje pokazao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nema snage, znanja i volje da riješi složenu situaciju u tom sektoru, saopštio je predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP), Budimir Mugoša.

On je kazao da je svjetska kriza izazvana pandemijom koronavirusa ostavila posljedice i na crnogorski agrar, ali i da je situacija žestoko produbljena nečinjenjem vlasti na ublažavanju posljedica i neusvajanja budžeta.

Mugoša je rekao da su poljoprivrednici, na apele da je situacija neizdrživa, dobili uvrede onih koji bi trebalo da rješavaju problem, a da je „kap koja je prelila čašu“ bilo ponašanje resornog ministra Aleksandra Stijovića u Skupštini, koje je bilo skandalozno, uvredljivo i koje najviše govori o njemu.

„Bahatost, nervoza, neodmjerenost i nedostatak manira lijepog ponašanja ne priliče jednom ministru. Mnogi dosadašnji ministri su pravili štetu svojim činjenjem, a aktuelni svojim nečinjenjem. Ako ništa ne radite, ne možete pogriješiti, ali možete napraviti štetu“, poručio je Mugoša.

On je dodao da su i bivši i aktuelni ministar upozoravani u kom će pravcu da se razvija situacija, ta da poskupljenje stočne hrane nije izazvano samo koronakrizom, već i nekim drugim stvarima, prije svega pojavom afričke kuge svinja.

„Prvo je izazvan poremećaj na tržištu svinjskog mesa, čije su cijene dostigle maksimum prošle godine, zbog povlačenja ogromnih količina mesa za Kinu. Kinezi su brzo reagovali, iskorijenili bolest, obnovili proizvodnju i povlače ogromne količine žitarica, što je izazvalo poremećaj na tržištu“, saopštio je Mugoša.

On smatra da trenutni paritet između cijene žitarica i otkupne cijene mlijeka nije održiv, odnosno da mora doći do poskupljenja mlijeka ili pojeftinjenja stočne hrane.

„Do tada stočari ne mogu preživjeti bez pomoći države, a to je i njena uloga, da pomogne kada je teško. Mnogo je lakše, jeftinije, efikasnije i korisnije sačuvati stočni fond i seljačka gazdinstva, nego ih uništiti pa ponovo obnavljati“, rekao je Mugoša.

On smatra da su trenutno najugroženiji stočari, ali daće vrlo brzo i ostali poljoprivrednici biti u katastrofalnoj situaciji, jer ide žetva, berba i ostale aktivnosti, dok subvencija nema bez budžeta.

Mugoša je kazao da su stočari, u brojnim susretima sa Stijovićem, tražili pomoć, ali i da saopšti stav o njihovim zahtjevima.

„Ne mogu se sjetiti jednog političkog subjekta u predizbornoj kampanji kome nijesu usta bila puna obećanja o ogromnim ulaganjima u poljoprivredu i kritika onih drugih kako su to loše radili. Da li se iko sjeća tih obećanja? Ako je ovo taj novi odnos prema selu i poljoprivredi, onda za ovaj sektor nema nade“, poručio je Mugoša.

On je rekao da je rješavanje problema poljoprivrednika zadatak Vlade i da su mandat dobili za to, a ne da kritikuju poslanike, vrijeđaju i viču na poljoprivrednike.

„Ako ministar i Vlada nemaju uslova za rad, jer nemaju budžet, neka podnesu ostavke, pa će se naći neko ko će biti sposoban da se nosi sa problemima i da ih rješava“, kazao je Mugoša.

On je dodao da će stočari danas organizovati protest ispred Vlade, ali da to neće biti politički skup, zbog čega im daje punu podršku.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...