fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo finansija ove sedmice emituje državne obveznice

Ministarstvo finansija ove sedmice emituje državne obveznice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija počelo je u ponedjeljak da prezentuje potencijalnim kupcima odnosno investitorima ponudu za emisiju državnih obveznica kako bi prikupilo novac koji nedostaje državnoj kasi u ovoj godini za vraćanje starih dugova, pišu Vijesti.

Ako ponude investitora budu u skladu sa očekivanjima države, emisija će biti ove sedmice, saznaju Vijesti od više izvora koji su uključeni u ovaj posao.

Prodaja državnih obveznica predstavlja zaduženje države, rok dospijeća je kada treba vratiti dug, a prinos koji kupci ponude na aukciji je kamata koju će država dodatno platiti.

Izvori Vijesti su objasnili da će suma novca koju Ministarstvo finansija planira da sakupi kroz ovu emisiju zavisiti od kamatne stope koju ponude potencijalni kupci, kao i da će se emisija realizovati u dolarima, a ne u eurima.

“O valuti odlučuje Ministarstvo finansija, a niža kamatna stopa se može postići emisijom u dolarima umjesto u eurima, kao što je do sada bio slučaj”, kazao je jedan od izvora.

Ministarstvo finansija za pomoć u realizaciji obveznica angažovalo je međunarodne bankarske grupacije – Bof A Securities, Citigroup, Erste Group i Societe Generale. One su u ponedjeljak potencijalni investitorima predstavili preliminarni prospekt države Crne Gore o čemu Vijesti posjeduju dio dokumentacije.

Procjene ekonomskih stručnjaka koje su Vijesti kontaktirale, a koji nijesu željeli da zvanično govore dok se emisija ne završi, da je moguće da će država hedžovati ovo zaduženje u dolarima. To znači da će se država kod agenata osigurati od kreditnog rizika, odnosno da će za nju važiti kurs na dan prodaje obveznica.

Ovogodišnjim zakonom o budžetu predviđena je mogućnost zaduživanja do iznosa od 1,15 milijardi – 650 miliona EUR za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava u ovoj godini, kao i mogućnost zaduživanja u iznosu do 500 miliona EUR za potrebe refinansiranja duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu. Ovogodišnji budžet omogućava da kompletno zaduženje ako to hoće Ministarstvo finansija može biti kroz emisiju obveznica.

U odnosu na klasični kredit, država kod prodaje obveznica bira čiju ponudu i u kojem iznosu će prihvatiti. Potencijalni kupci u ponudi navode koliki iznos obveznica žele kupiti i sa kojim prinosom – kamatom. Na primjer, investitoru mogu ponuditi da kupe i više od milijardu EUR vrijedne državne obveznice, a Crna Gora može prihvatiti i manju sumu koja joj odgovara sa najnižim kamatama.

Ministarstvo finansija je ranije Vijestima saopštilo da je u odnosu na prethodni period, finansijsko tržište stabilnije i uslovi idu u pravcu snižavanja kamatnih stopa, a što će imati uticaj na buduće zaduživanje na međunarodnom/domaćem tržištu.

U skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, sredstva obezbijeđena kroz zaduženje će se, navode u ministarstvu, koristiti isključivo za finansiranje otplate postojećeg duga, kao i finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu.

“Nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja osim kapitalnog budžeta, čime se ispunjava zlatno pravilo budžeta – da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda”, tvrde u resoru kojim rukovodi ministar Novica Vuković.

U ovoj godini, prema projekcijama Ministarstva finansija, za otplatu duga je predviđeno ukupno 656,7 miliona EUR, od čega se na otplatu glavnice odnosi 518,63 miliona, a na otplatu kamate 138,07 miliona. Najveća rata za otplatu duga od skoro 100 miliona EUR dolazi u aprilu što je jedna od razloga, kako su pojasnili izvori “Vijesti” da država mora novim zaduženjem doći do novca koji joj fali da bi vraćala stare dugove.

Vlada premijera Milojka Spajića je pred kraj prošle godine kroz emisiju državnih zapisa i direktna zaduženja kod komercijalnih banaka sakupila 159 miliona EUR koje je u cjelosti potrošila u decembru.

Posljednja emisija državnih obveznica bila je krajem 2020. godine kada je Spajić pokrivao poziciju ministra finansija u Vladi Zdravka Krivokapića. Vrijednost te emisije je tada bila 750 miliona EUR uz 140 miliona kamata na period od sedam godina.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je u vezi sa ovom emisijom formiralo krivični predmet što je zvanično rečeno Vijestima u martu prošle godine. Iz SDT-a je pojašnjeno da je ovaj predmet formiran na osnovu krivičnih prijava poslanika Nebojše Medojevića i NVO Montenegro International protiv tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i da mu je dodata krivična prijava Vlade Dritana Abazovića, koju je podnio tadašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović u februaru prošle godine.

Spajić je tvrdio da je zahvaljujućio ovoj emisiji spasao državu od bankrota pošto je bivša vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) krajem 2020. godine ostavila skroro praznu državnu kasu Krivokapićevoj vladi.

Prva emisija državnih obveznica na stranom tržištu na period od pet godina bila je u septembru 2010. godine godine kada je tadašnja DPS vlast emitovala obveznice od 200 miliona EUR. U periodu od 2010. do kraja 2020. godine država je izlazila više puta sa emisijom državnih obveznica na međunardnom tržištu i svaka emisija je bila u eurima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije