fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilgromu i Wilsonu Nobelova nagrada za ekonomiju

Milgromu i Wilsonu Nobelova nagrada za ekonomiju

Stokholm, (MINA-BUSINESS) – Amerikanci Paul Milgrom i Robert Wilson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za ovu godinu, za poboljšanja teorije i pronalaske novih formata aukcija.

Milgrom je rođen u Detroitu, u Mičigenu. Doktorirao je na Stenfordu u Kaliforniji, na kom je i ostao da radi kao profesor, prenosi B92.

Wilson je rođen u gradu Dženiva, Nebraska. Doktorirao je na Harvardu, a trenutno predaje menadžment kao profesor emeritus, na Stenfordu.

Pošto je situacija sa pandemijom izmijenila okolnosti u kojima se nagrada dodjeljuje, od kandidata se sada ne zahtijeva da dođu u Stokholm u decembru kako bi preuzeli nagradu, već su planirane digitalne ceremonije.

Dobitnici će nagradu primiti prije kraja godine.

“Čast mi je da predstavim nagradu. Javne prodaje, aukcije su nevjerovatno važne. Svakog dana, astronomske cifre se kreću između prodavaca i kupaca. Javne prodaje utiču na sve nas, možda i više nego što mislimo”, rekao je predsjednik komisije za nagrade, Peter Fridrichsen.

On je dodao da je, na primjer, vrlo vjerovatno da se kuće kupuju na taj način. Iznos na računu za struju posljedica je dnevnih aukcija za struju. Pošto su one tako važne, njihovo dizajniranje u pravom smjeru je ključno.

Prošle godine dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju bili su Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer, za rad na smanjenju siromaštva u svijetu.

Nobelovu nagradu dodjeljuju švedske i norveške institucije, kao znak priznanja za akademska, kulturna, i/ili naučna dostignuća.

Po želji švedskog naučnika i pronalazača Alfreda Nobela, ta nagrada je ustanovljena 1895. godine.

Najčitanije