fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Zajednički obnavljamo privrednu aktivnost Nikšića

Milatović: Zajednički obnavljamo privrednu aktivnost Nikšića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, je na sastanku sa predstavnicima nikšićke opštine predočio nekoliko stvari koje su u nadležnosti tog Vladinog resora, a koje će, kako je rekao, apsolutno značiti dodatni tempo razvoja u Nikšiću i cijeloj Crnoj Gori.

Milatović se tokom radne posjete Nikšiću sastao sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem i predsjednikom Skupštine Opštine Nemanjom Vukovićem.

“Jako sadržajna posjeta, prvo sa gradonačelnikom Kovačevićem, kojem sam predočio nekoliko stvari koje su u nadležnosti Ministarstva, a koje će apsolutno značiti dodatni tempo razvoja kako u Nikšiću tako i u cijeloj Crnoj Gori”, rekao je Milatović.

Milatović i Kovačević su, kako je saopšteno iz Ministarstva, razgovarali sa predstavnicima menadžmenta i radnicima Željezare.

Milatović je iskazao optimizam kada su u pitanju nagomilani problemi.

„Imali smo transparentan sastanak sa lokalnim predstavnicima Tosyali group koja je u fazi prodaje Željezare. Upravo je moja nedavna posjeta Turskoj u osnovi bila u cilju rješavanja problema i obnove proizvodnje u Željezari i nakon toga smo dobili još zainteresovanih kupaca“, naveo je Milatović.

On je dodao da je Ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Tosyali group.

„Vjerujemo u brzo rješenje, a dok se to ne desi, radnici će primati naknadu u iznosu od 90 odsto zarade koju su primali do trenutka prekida proizvodnje. Iskreno se nadam i vjerujem da će se sve riješiti tako da donosi dobrobit radnicima u Nikšiću i obnovu proizvodnje“, naveo je Milatović.

On je rekao da je vrlo realističan u projekcijama i da obećava samo ono što može da isporuči.

„U ovom slučaju sam svjestan da širi kontekst u ovoj priči nije nimalo lak, pogotovo za ministra ekonomije, ali vjerujem u dozu optimizma koji su današnji pregovori unijeli i da je rješenje izvjesno”, kazao je Milatović.

Najavljeno je i potpisavanje Memoranduma o saradnji kojim će se osnažiti odnosi Opštine i Ministarstva u oblasti organizovanja događaja po kojima je Nikšić prepoznatljiv.

„Dodatno ćemo učvrstiti saradnju kada je u pitanju organizacija Lake festa i Bedem festa i time ukazati na značaj Nikšića koji baštini tradiciju dobrih muzičkih festivala“, dodao je Milatović.

On je saopštio da će se naredne godine, kroz Program za unapređenje konkurentnosti i Kreditno-garantni fond, ali i uz ostale podsticajne mjere, doprinijeti razvoju i unapređenju konkurentnosti nikšićke privrede.

Milatović je dodao da ova opština obuhvata prostor koji je nedovoljno turistički valorizovan, ali da će svaka naredna godina uticati na to da svi lokaliteti budu vidljivi, posebno kroz razvoj seoskih domaćinstava i ruralnog turizma uopšte.

Kovaćević se zahvalio Milatoviću na posjeti i sadržajnom razgovoru tokom kojeg su predočeni projekti obuhvaćeni novim budžetom.

„Postoji jedno dobro raspoloženje i sa nivoa Opštine i sa nivoa Vlade da se projekti koji se odnose na Nikšić uspješno realizuju. Imali smo sastanke i sa nikšićkim radnicima čije je probleme potrebno riješiti tako da smo i tu stvari učinili jasnijim. Postoji najava da to sve može pozitivno da se riješi i o tome ćemo razgovarati kada postane izvjesno“, saopštio je Kovačević.

Nikšić predstavlja jedan od strateški najznačajnijih gradova za ukupni ekonomski razvoj Crne Gore i država kontinuirano sprovodi više aktivnosti, što je oslikano i kroz kapitalni budžet kojim ova opština dobija značajno uvećana sredstva, i sa preko deset novih projekata govori o namjerama koje Vlada ima.

Osim sastanka u Opštini i Željezari održan je sastanak i sa radnicima Metalca i u Institutu za crnu metalurgiju.

Milatović je posjetio i Pivaru Trebjesa, a do kraja dana će obići i Inovativno-predozetnički centar (ICT) Tehnopolis.
(kraj) jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danilo Šaranovic

Šaranović pokreće postupak pred Vrhovnim sudom

Podgorica, (MINA) - Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović najavio je da će pred Vrhovnim...