fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Minimalna zarada tri puta veća nego prije deset godina

Milatović: Minimalna zarada tri puta veća nego prije deset godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Minimalna zarada u Crnoj Gori tri puta je veća nego prije deset godina, dok su cijene vekne pšeničnog hljeba manje, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je podsjetio da je cijena pšeničnog hljeba 2012. godine, kada je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Ivanović, postao ministar poljoprivrede, bila 70 centi, a minimalna zarada 146 EUR.

„Danas je cijena pšeničnog hljeba manja, i kreće se od 50 do 65 centi, dok je minimalna zarada tri puta veća i iznosi 450 EUR“, naveo je Milatović na Twitter nalogu, reagujući na Ivanovićev tvit.

Ivanović je prethodno na svom Twitter nalogu napisao da je prvi radni dan u ovoj godini počeo poskupljenjem osnovne životne namirnice – hljeba, 30 odsto.

„Tako su dogovorili ministri ekonomije i poljoprivrede. Ovo je tek početak. Evropa sad“, poručio je Ivanović.

U Crnoj Gori od ponedjeljka važe nove cijene hljeba, koje ne prelaze 65 centi po vekni osnovne vrste.

Predstavnici industrijskih pekara, velikih trgovačkih lanaca, ministarstava ekonomskog razvoja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Privredne komore (PKCG) usaglasili su se krajem decembra da preporučena maloprodajna cijena osnovne vrste hljeba ne prelazi 65 centi po vekni.

Odluka Vlade o zamrzavanju cijene te vrste hljeba, iz jula prošle godine, istekla je 31. decembra, a nije produžena. To znači da julska uredba o ograničavanju cijena više nije na snazi i da pekari i trgovci mogu samostalno da ih formiraju.

Vlada je u julu ograničila cijenu pšeničnog hleba od 500 do 600 grama na 50 centi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije