fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilačić: Nećemo glasati za ukidanje neradne nedjelje

Milačić: Nećemo glasati za ukidanje neradne nedjelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prava Crna Gora će glasati protiv izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima se ukida neradna nedjelja, ukoliko se takav predlog nađe u skupštinskoj proceduri.

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, kazao je da se postojeće zakonsko rješenje kojim je zabranjen rad nedjeljom za zaposlene u trgovini sa određenim neophodnim izuzecima pokazalo kao uspješno u praksi, tako da nema razloga da se uvodi radna nedjelja.

„Zaposleni u trgovini su obespravljeni, jer rade prekovremeno za minimalne zarade, dok se vlasnici trgovinskih lanaca bogate na njihov račun. Trgovci su privremeno smanjili cijene za mali broj proizvoda, pa zauzvrat, očigledno, očekuju od Vlade da im omogući da izrabljuju radnike nedjeljom“, napisao je Milačić na svom Facebook profilu.

Prava Crna Gora im, kako je dodao, to neće dozvoliti, jer se moraju štititi radnička prava i zaustaviti samovolja poslodavaca.

„Nama su zdravlje i prava radnika važniji od profita poslodavaca, koji krše prava radnika“, poručio je Milačić.

On je naveo da neke od najbogatijih država svijeta, kao što je Danska imaju razvijenu privredu iako tamo radnici rade manje sati nego u Crnoj Gori. Radnici u Crnoj Gori su preopterećeni, jer rade u prosjeku oko 44 sata sedmično, dok u Danskoj na primjer rade 38,4 sata nedjeljno.

„Poslodavcima nije dovoljno što zaposleni rade prekovremeno, već bi htjeli da ih dodatno zaposle nedjeljom, a da oni i dalje rade za minimalnu zaradu. Pozivamo sve da se kao društvo suprostavimo kršenju prava radnika i da radnicima omogućimo da se makar nedjeljom mogu oporaviti od radnih napora i da mogu provesti dragocjeno slobodno vrijeme sa svojim porodicama“, rekao je Milačić.

Radnici su, kako je kazao, pokretači svakog napretka u Crnoj Gori, a da bi oni mogli doprinijeti razvoju Crne Gore neophodno je zaštititi njihovo zdravlje i njihova prava. Vlada treba po ugledu na druge razvijene zemlje da smanji broj radnih dana, a ne da ih povećava na štetu radnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije