fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMentoringom do unapređenja menadžmenta i proizvodnje

Mentoringom do unapređenja menadžmenta i proizvodnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program mentoringa, koji je u Crnoj Gori iskoristilo 58 preduzeća, jedan je od najznačajnijih vidova nefinansijske podrške, gdje se kroz dugoročni proces u krajnjem unapređuje menadžment i proizvodnja i postiže bolji razvoj unutrašnjih performansi, saopštili su predstavnici Ministarstva ekonomije.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje evropskim fondovima, Radosav Babić, kazao je da Ministarstvo sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) realizuje projekat pod nazivom Uspostavljanje i promocija mentoring usluga u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana, kroz koji je obučeno ukupno 30 mentora, koji su pružili usluge mentoringa za 58 preduzeća.

„O kvalitetu pružene mentoring usluge najbolje svjedoče korisnici. Analiza je pokazala da je preko 90 odsto njih izrazilo veliko zadovoljstvo, uz ocjenu da im je taj proces pomogao da sagledaju postojeće stanje u kompaniji, definišu potencijale za rast i kreiraju strategiju za dalji razvoj“, saopštio je Babić.

On je na konferenciji za novinare, koja je u hotelu Hilton organizovana povodom dodjele priznanja najboljim mentorima, rekao da se ta ceremonija održava već treći put.

Babić je podsjetio da su istraživanja nezavisnih evaluatora pokazala da program mentoringa doprinosi povećanju broja zaposlenih i ukupnih prihoda sedam odsto, odnosno 1,71 odsto.

„Veoma značajno je i to što je istraživanje pokazalo da bi više od 90 odsto svih anketiranih tu uslugu koristilo ponovo“, naveo je Babić.

Prema njegovim riječima, znanje je postalo jedan od najznačajnijih resursa ekonomskog rasta i razvoja.

„Preduzeća u Crnoj Gori su fokusirana na realizaciju svakodnevnih aktivnosti, pa je neophodno promijeniti njihov način razmišljanja i podsticati preduzetnički duh i vještine“, smatra Babić.

Kroz program koji se realizuje sa japanskim partnerima pokušavaju se izgraditi kapaciteti biznis centara i lokalnih samouprava, odnosno mentora pojedinaca, raditi na izgradnji i jačanju njihovih praktičnih i teorijskih znanja, kao i vještina za pružanje kvalitetne podrške svima kojima je potrebna.

„Program danas broji 30 obučenih, sertifikovanih mentora, zahvaljujući čijem su znanju i iskustvu mnoge kompanije u prilici da dobiju korisne savjete kako da opstanu na tržištu ili poboljšaju poslovanje“, saopštio je Babić.

On je naveo da se razmjena iskustava sa terena pokazala kao najbolji način da se dodatno unaprijedi rad svih mentora.

„Moramo se pohvaliti i činjenicom da su naši iskusni mentori ove godine dobili priliku da rade trening na licu mjesta /On the Job Training/, gdje su obilazili mentore i preduzeća u regionu kako bi ih edukovali i pomogli u pružanju ciljane podrške preduzećima“, dodao je Babić.

On smatra da se, iako je program u velikoj mjeri razvijen, mora i dalje raditi na edukaciji biznis zajednice, uspostavljanju stabilnog i održivog sistema za pružanje kvalitetnih usluga mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i na promociji dobrih rezultata i dobre prakse.

Ove godine priznanje se dodjeljuje najuspješnijim mentorima Crne Gore u dvije kategorije – za postojeća preduzeća i početnike u biznisu.

Proces mentoringa se odvija po uspostavljenoj mentoring šemi, razvijenoj u saradnji sa JICA, a usluga mentoringa je besplatna za korisnike.

Zamjenik direktora JICA Balkan kancelarije, Takashi Hibino, saopštio je da je primijetio da u regionu u posljednje vrijeme velike kompanije investiraju velike svote novca u biznis.

On je naveo da u Crnoj Gori već posluju neke japanske kompanije, a ima i novih.

„Razgovarajući sa menadžmentom tih kompanija primijetio sam da im je jako teško da nađu lokalne dobavljače. Oni donose djelove iz zemalja Evrpske unije (EU), ovdje kompletiraju proizvod i izvoze u evropske zemlje i Sjevernu Ameriku“, dodao je Hibino.

Prema njegovim riječima, izazov je naći lokalne dobavljače, ali je to ujedno i prilika za lokalne kompanije.

„Ukoliko bi lokalne kompanije mogle da proizvode djelove koji su potrebni imali bi više prilka za razvijanje svog biznisa. Mentoring usluge su, takođe, važne za biznis“, saopštio je Hibino.

Najboljeg mentora biraju sami učesnici/mentori, kao i žiri sastavljen od predstavnika JICA konsultantskog tima na osnovu definisanih kriterijama, koji se odnose na postupak sprovođenja standardizovanog mentoring procesa, alata i tehnika korišćenih tokom samog rada sa kompanijama, kao i postignuća koje je preduzeće imalo nakon pružene mentoring usluge.

Učesnici događaja bili su sertifikovani mentori – predstavnici biznis centara, jedinica lokalne samouprave, kao i predstavnici partnerskih institucija koje realizuju projekat.

Cilj konferencije je podizanje svijesti o mentoring uslugama, predstavljanje primjera iz prakse, inicijativa i konkretnih rješenja za prevazilaženje problema u preduzeću, tokom jednog ciklusa pružanja mentoring usluga.

Najčitanije

Prvi poraz Budućnost Bemaksa

Podgorica, (MINA) - Košarkašice Budućnost Bemaksa poražene su večeras u Celju od istomenog slevenačkog...