fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Nabavke trajekata visoko rizične sa aspekta korupcije

Medojević: Nabavke trajekata visoko rizične sa aspekta korupcije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tender Morskog dobra za nabavku trajekata je školski primjer dogovorene transakcije sa unaprijed poznatim kupcem i samim tim predstavlja školsku definiciju transkacije sa visokim rizikom od korupcije, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

Medojević je kazao da je autor prve publikacije o javnim nabavkama iz 2001. godine i da je imao intenzivnu komunikaciju sa vođom ekspertskog tima Slovenije za oblast javnih nabavki i usklađivanje slovenačkog zakonodavstva sa standardima Evropske unije (EU).

“Nikada u životu nijesam čuo za tender sa unaprijed poznatim kupcem. Ovaj tender Morskog dobra je školski primjer dogovorene transakcije sa unaprijed poznatim kupcem i samim tim predstavlja školsku definiciju transkacije sa visokim rizikom od korupcije”, naveo je Medojević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, očigledno da je i nova vlast nastavila sa praksom izigravanja antikorupcijskih propisa i sklapanjem unaprijed dogovorenih dilova sa cijenama koje su iznad tržišnih i na štetu poreskih obveznika i države.

“Hitnost kao argument korupcionaških poslova je vrlo često korišćen u ovim divljim zemljama. Zbog toga je EU propisala i standarde za izuzetke primjene zakona o javnim nabavkama i standardizovala hitnost kao realni faktor i potrebu u tačno definisanim situacijama”, naveo je Medojević.

Nabavka trajekata, kako je kazao, ne predstavlja nikakvu hitnu situaciju, koja zahtjeva izuzetke u primjeni.

“Ovdje se radi o lošem planiranju nabavki ili namjernom spornom direktnom ugovaranju i dogovaranju. Kompletni cirkus u nabavkama trajekata od Morskog dobra je visoko rizična sa aspketa potencijalnog ugrađivanja i korupcije i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) bi moralo pod hitno da istraži ove nabavke”, zaključio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije