fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryMarković: Auto-put je put ka boljem životnom standardu građana

Marković: Auto-put je put ka boljem životnom standardu građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Auto-put Bar-Boljare nije samo cesta, već put ka zapadnom sistemu vrijednosti i ka boljem životnom standardu svih građana, posebno onih na sjeveru, ocijenio je premijer Duško Marković.

„To je put ka ekonomski nezavisnom, pa time i slobodnom pojedincu – odgovornom činiocu našeg društva“, rekao je Marković na konferenciji o izgradnji prve dionice autoputa, koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

On je kazao da je malo projekata koji su uticali na razvoj crnogorske ekonomije kao što je to izgradnja autoputa Bar-Boljare.

„Na ovom projektu dokazali smo sposobnost administracije na fiskalnu disciplinu, otpornost ekonomije na izazove visoke zaduženosti i spremnost domaćeg znanja i struke da aktivno doprinese krucijalnim segmentima našeg razvoja“, poručio je Marković.

On je saopštio da će već po završetku prve dionice od Smokovca do Mateševa Crna Gora biti značajno bolje mjesto za život.

„Ovdje nije riječ samo o saobraćajnoj vezi koja će prepoloviti vrijeme putovanja od Kolašina do Podgorice, zaobići najopasniji dio puta od sjevera do juga Crne Gore i konačno stvoriti realnu infrastrukturnu osnovu za dalje priključenje na evropsku mrežu putnih koridora“, dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, tokom realizacije prioritetne dionice bilo je izazova i još ih ima.

„Tome najbolje svjedoči žustra polemika koju smo imali po pitanju uticaja na fiskalnu stabilnost povodom rizika od takozvanog dužničkog ropstva, uticaja na životnu sredinu i izazovima zaštite na radu“, naveo je Marković.

On je poručio da nema govora o riziku od bankrostva ili dužničkog ropstva, kako se često spekulisalo.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, rekao je da je projekat izgradnje prioritetne dionice jedan od značajnijih u istoroji Crne Gore.

“Tome svjedoči i cijena od već sada blizu milijardu EUR sa dodatnim i neplaniranim troškovima, koliko će prva dionica da košta. Samo taj iznos, ali i nesporni uticaj koji ovaj projekat ima na stanje životne sredine, obavezuje Vladu na maksimalnu transparentnost i veoma pažljivo donošenje odluka kada je u pitanju raspolaganje novcem građana”, poručio je Milovac.

On je kazao da je realnost, ipak, drugačija i da je Vlada, većinu informacija koje bi omogućile neku vrstu građanske kontrole, proglasila za neku vrstu poslovne, poreske ili državne tajne.

“Tek na kraju izgradnje ove dionice saznajemo da ugovor sa kineskom kompanijom nije sadržao petlju na Smokovcu i elektrifikaciju kompletnog projekta. Tek na kraju smo saznali da će nas dodatni neplanirani dopunski radovi koštati preko 100 miliona EUR”, naveo je Milovac.

Projekat je sporan i zato što je, prema njegovim riječima, neko odučio da se kredit uzme u dolarima, a ne u eurima, i zato što podizvođači na projektu nijesu birani na javnom tenderu već ih je birala kineska kompanija u dogovoru sa Ministarstvom saobraćaja.

“Građani ne znaju ko sve i po kojem osnovu koristi privilegije na račun izgradnje auto-puta, a to podrazumijeva oslobađanje od poreza na dodatu vrijednost (PDV), carina i akciza. Takođe, danas ne znamo koliko je betona, željeza, goriva, radne snage i opreme ugrađeno u auto-put”, tvrdi Milovac.

On je kazao da postoje državne komisije koje nadgledaju izgradnju auto-puta, a koje su se zavjetovale na ćutanje.

“Na svaki njihov izvještaj je stavljena oznaka tajnosti. Sve je to podno tlo za korupciju, a protiv korupcije se u ovom slučaju Vlada borila tako što je stavila na sve oznaku tajnosti”, rekao je Milovac.

Posljedica takve prakse je, kako je naveo, i devastacija rijeke Tare, na koju nijesu upozorile nadležne inspekcije, već upravo civilni sektor.

Milovac je Markoviću predao odluke Vladinih institucija i tijela na koje je stavljena oznaka tanosti na ključne informacije o auto-putu, sa zahtjevom da se odmah prekine s praksom skrivanja podataka.

Marković je kazao da se u čitavi projekat izgradnje auto-puta ušlo na osnovu zakona koji je donijela Skupština, a ne u nikakvom posebnom postupku nekog drugog organa uprave ili institucije.

“Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema metar autoputa i jedna od rijetkih koja ima najlošiju putnu regionalnu povezanost sa susjedima. Kada je u pitanju zaštita Tare, lično sam više vezan za Taru nego vi kroz djelovanje MANS-a”, saopštio je Marković i dodao da nema namjeru da dozvoli da se rijeka Tara devastira.

Milovac je rekao da je rijeka Tara, od toga što je Marković privatno voli, imala jako malo koristi.

“Konstatovano je da postoje djelovi Tare koji neće moći da se vrate u pređašnje stanje uz svu volju i novac”, zaključio je Milovac.

Najčitanije

Indeksi porasli treći dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle treći dan...
amscg 1

Putevi suvi