fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMalim i srednjim preduzećima omogućava se lakše poslovanje

Malim i srednjim preduzećima omogućava se lakše poslovanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokrate (SD) su predložile dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojima se malim i srednjim preduzećima suočenim sa problemom nelikvidnosti, čiji ukupan godišnji promet nije veći od dva miliona EUR, omogućava lakše poslovanje.

Poslanik SD-a, Damir Šehović, kazao je da predložene dopune predstavljaju važan vid podrške u ovakvoj složenoj ekonomskoj situaciji.

„Postojeći sistem koji podrazumijeva obavezu preduzeća da uplaćuju PDV državi prije nego što naplate svoja potraživanja, zapravo znači da ista kratkoročno beskamatno finansiraju državni budžet, što ih, zbog nedostajućih sredstava, dovodi do apsurdne situacije da je dobar dio njih primoran da se zadužuje i da sebe nepotrebno izlaže visokom trošku kamate da bi kratkoročno finansirali budžet države“, naveo je Šehović u saopštenju.

On smatra da bi promjena postojećeg modela naplate PDV-a, koji destimulativno djeluje na poslovno okruženje, bila jedna od mjera koja bi značajno uticala na prevazilaženje problema koji je veoma izražen, što najbolje potvrđuje oko 18 hiljada blokiranih računa i oko 770 miliona duga na osnovu kojeg su blokirani računi.

„Usvajanjem zakona koji smo predložili otvorila bi se mogućnost preduzećima koja to žele za prelazak na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, što i jeste praksa u najvećem broju evropskih, ali i nekih nama susjednih država“, dodao je Šehović.

Prema njegovim riječima, obračun PDV-a po naplaćenoj realizaciji bi pomogao malim preduzećima koji se suočavaju sa poteškoćama sa likvidnošću, odnosno sa neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima.

„Odnosno, ovaj sistem obračuna pogoduje onim preduzećima koji kupcima odobravaju duže rokove plaćanja. Posebno bi pogodovalo preduzećima kod kojih se razlikuju rokovi plaćanja računa dobavljačima od rokova naplate računa od kupaca“, rekao je Šehović.

On je dodao da neprimjereno dugi rokovi plaćanja ili pak neplaćanje računa jesu problemi koji se novim konceptom naplate PDV-a umanjuju.

„Ali taj problem, osim modelom naplate, treba rješavati i stvaranjem pretpostavki za primjenu propisa koji već postoje u našem pravnom sistemu, a kojim se regulišu rokovi izmirenja novčanih obaveza, jer isti predviđaju sankciju u vidu kazni za one koji zloupotrebljavaju značajan broj malih preduzeća i pritiskaju ih neprimjereno dugim rokovima plaćanja, generišući na taj način dodatnu nelikvidnost u sistemu, zbog čega ćemo narednih dana predložiti izmjene i tog zakona“, zaključio je Šehović.

Najčitanije

berza

Promet na berzi u aprilu 1,05 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu je iznosio 1,05 miliona EUR...

Pala nezaposlenost