fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMA produžuje ugovore sa zaposlenima

MA produžuje ugovore sa zaposlenima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni menadžment nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines (MA) je prije nekoliko dana, nakon usložnjavanja situacije izazvane koronavirusom, pokrenuo proceduru produženja svih ugovora isteklih nakon 16. marta kada su obustavljene operacije.

„Nakon usložnjavanja situacije izazvane koronavirusom, uvažavajući preporuku i očekivanja Vlade i premijera da se poslodavci u takvoj situaciji suzdrže u odnosu na raskid radnih odnosa, izvršni menadžment MA je još prije nekoliko dana pokrenuo proceduru produženja svih ugovora isteklih nakon 16. marta kada su obustavljene operacije“, navodi se u saopštenju.

Iz MA su podsjetili da je, krajem prošle godine na osnovu Plana finansijske konsolidacije i osnovnih pravaca razvoja MA, donešen Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA.

“U skladu sa tim, organi upravljanja MA su početkom marta ove godine donijeli odluku o ukidanju predstavništava u Moskvi, Parizu, Beču, Frankfurtu i Londonu, kao i smanjenju broja zaposlenih do 50 odsto u predstavništvu Beograd”, navodi se u saopštenju.

Takođe, donešen je nacrt Pravilnika o zaradama zaposlenih u MA, koji tretira optimizaciju zarada u skladu sa Zakonom o radu, ostalim zakonskim propisima i Planom finansijske konsolidacije, a dat je nalog i da se izradi novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, sistematizaciji i opisu poslova, koji treba da omogući dodatnu optimizaciju broja zaposlenih.

“Tada je istim povodom i odlučeno da se ugovori koji su na određeno vrijeme nakon njihovog isteka neće produžavati, osim u slučajevima licenciranog i deficitarnog osoblja neophodnog za funkcionisanje avio-kompanije. Sa implementacijom ovih mjera se počelo odmah. Sve te odluke su donešene prije proglašenja pandemije COVID-19 u svijetu i pojave koronavirusa u našoj zemlji“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije