fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLuka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate

Luka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Luka Kotor završila je prošlu godinu sa prihodom od 4,16 miliona EUR i bruto profitom od 1,45 miliona EUR, najvećim u dosadašnjem poslovanju kompanije, saopštili su njeni predstavnici.

„Luka Kotor je, prema svim pokazateljima izvještaja o poslovanju i o radu Odbora direktora, prošlu godinu završila najboljim ikad ostvarenim poslovnim rezultatima kompanije u većinskom vlasništvu Opštine“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da je zahvaljujući dobrom upravljanju ostvarena bruto dobit u poslovanju od 1,45 miliona EUR, koja je u odnosu na 2018. godinu uvećana 62 odsto, a u poređenju s 2019. godinom 20 odsto.

„Ostvareni poslovni rezultat značajno je doprinio da se saniraju gubici u poslovanju izazvani dvogodišnjom koronakrizom, te da se u ovu godinu uđe bez opterećujućih gubitaka“, rekli su iz kompanije.

Oni su dodali da je zahvaljujući dobrom upravljanju ostvaren prihod od 4,16 miliona EUR, bez obzira na to što je u luku uplovilo manje kruzera i što je broj putnika bio manji nego 2018. i 2019. godine.

Ostvareni prihod je, kako su objasnili, bio 39 odsto veći nego 2018. godine, a osam odsto veći nego 2019. godine.

„Na prihodnoj strani uvedeno je niz mjera, koje su dugi niz godina zanemarivane, kao što su promjena tarifnika za pojedine lučke usluge, naročito u marinskom dijelu, čija se cijena nije mijenjala od 2013. godine. Formirana je cjenovna politika koja omogućava veći prihod uz zadržavanje konkurentske pozicije. Pored toga, poslovodstvo je preduzimalo sve radnje u sprečavanju protivzakonitog pokušaja oduzimanja poslova pilotaže“, kazali su iz Luke Kotor.

Oni su naveli da je na rashodnoj strani vođena stroga kontrola trošenja sredstava, a jedna od mjera bila je i racionalan odnos prema zapošljavanju, čime je Luka Kotor bila jedino javno preduzeće koje nije imalo nijednog novozaposlenog u posljednje dvije godine.

Iz kompanije su podsjetili da je u prvih šest mjeseci prošle godine na snazi bila odluka o smanjenju zarada zaposlenih od 40 odsto , donesena još 2021. godine, a od jula i stabilizacije poslovnih prilika zarade su vraćene na nivo iz važećeg Kolektivnog ugovora.

Oni su saopštili da je kreiranjem i usvajanjem procedure vezane za naplatu potraživanja uvedena kontrola i u tom važnom segmentu poslovanja, tako da je prošla godina završena sa 550,08 hiljada EUR potraživanja, što je 50 odsto manje nego 2019. godine,

Kada su ui pitanju investicione aktivnosti, donesena je odluka o 1,3 miliona vrijednoj investiciji u izgradnju marine Kotor, ne samo kao ugovorna obaveza iz koncesionog ugovora, već i kao poslovna odluka kojom se pravi disperzija rizika u poslovanju.

„Ova investicija je vrijedna pažnje i kao doprinos uređenju ovog dijela zaliva i obezbjedjenju 173 privezna mjesta za plovila, što je za 188 odsto ili gotovo tri puta više od dosadašnjeg kapaciteta. Navedena investicija je obuhvatila i uređenje prvog komunalnog veza sa 40 priveznih mjesta za građane Kotora“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da je odgovornom poslovnom politikom, u jednom od najtežih perioda poslovanja, sačuvan postojeći broj zaposlenih, povećana imovina kompanije i njena vrijednost akcionarima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije