fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLedena oluja u SAD-u podigla cijene nafte blizu 93 USD

Ledena oluja u SAD-u podigla cijene nafte blizu 93 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima vrijednosti od 93 USD, podstaknute zabrinutošću za snabdjevanjem zbog geopolitičkih napetosti i ledene oluje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,71 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 92,82 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,84 USD višoj cijeni, na 92,11 USD.

Trgovce je zabrinula ledena oluja u SAD-u, koja je ostavila bez struje više od 200 hiljada Amerikanaca i podstakla strah da bi, potraje li, mogla ozbiljno da naškodi proizvodnji u Teksasu i time dodatno pogorša problem tijesnog snabdijevanja na svjetskim tržištima.

“Skok cijena u petak izazvalo je i zahlađenje u Teksasu, što je podstaklo strah od prekida proizvodnje u Permskom bazenu, najvećem području američke proizvodnje iz škriljaca”, rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Podršku cijenama pružaju i napetosti oko ukrajinske krize, koja bi mogla poremetiti snabdijevanje naftom iz Rusije.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenim saveznicima, na čelu s Rusijom, ove sedmice su odlučili da i u martu povećaju proizvodnju za samo od 400 hiljada barela dnevno, uprkos pritiscima vodećih potrošača da intenziviraju snabdijevanje.

Neke članice grupe OPEC+ ionako ne uspijevaju da iskoriste sadašnje kvote, zbog nedovoljnih ulaganja i zakašnjelih radova na održavanju objekata.

Tako je drugi po veličini proizvođač nafte u OPEC-u, Irak, u januaru proizvodio znatno manje od dodijeljene mu kvote u okviru OPEC+, pokazali su u četvrtak podaci državne trgovačke kuće SOMO.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 89,98 USD, što znači da mu je cijena pala 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije