fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKvadrat stana u Podgorici oko 1,05 hiljada EUR

Kvadrat stana u Podgorici oko 1,05 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna cijena kvadratnog metra stambenog prostora u Podgorici iznosi skoro 1,05 hiljada EUR po kvadratu i izračunata je na osnovu grupe od 58,3 hiljade stambenih jedinica krajem prošle godine, pokazuju novi podaci Centralne banke (CBCG).

Kako pišu Dnevne novine, kvadrat stana u glavnom gradu bio je najskuplji u martu 2008. godine, u doba “nekretninskog buma”, kada je trebalo izdvojiti čak 1,74 hiljade EUR, dok je najjeftiniji bio u martu 2017, kada se kvadrat prosječno mogao kupiti za 901 EUR.

Zanimljivo je da je CBCG u septembru 2007. godine, na osnovu ankete, objavila prvi put prosječnu cijenu kvadrata u gavnom gradu u iznosu 1,7 hiljada EUR. Početkom velike svjetske finansijske krize, cijene stanova u Podgorici su naglo pale, pa su u martu 2010. godine iznosile 1,13 hiljada EUR.

Cijena stambenog prostora u Podgorici zavisi od lokacije i kvaliteta gradnje. Većinu stambenih objekata u Podgorici čine stanovi 58,2 odsto, a manji dio kuće 41,8 odsto.

“Cijene stambenih objekata po kvadratnom metru na pojedinačnom nivou kreću se u rasponu od oko dvije hiljade EUR na ekskluzivnijim lokacijama, do oko 500 EUR u naseljima koja su udaljenija od centra grada, poput Zagoriča, Konika, Maslina, Tološa”, navodi se u analizi CBCG.

U odnosu na rezultate prošle ankete, može se uočiti da se minimalna cijena metra kvadratnog znatno povećala sa 300 EUR na 500 EUR po metru kvadratnom, dok je maksimalna cijena kvadrature na istom nivou kao i u prethodnom polugodištu.

Pitanja u upitniku CBCG su se odnosila na kvalitativne karakteristike stanova – način grijanja, posjedovanje internet priključka, broj soba i balkona, sa osnovnim ciljem da se utvrdi relativni uticaj ovih kvalitativnih karakteristika na vrijednost stana.

Subjektivna ocjena vrijednosti stana postignuta je formulisanjem pitanja koje se odnosilo na to ispod koje cijene vlasnici stana ne bi prodali stan u trenutku postavljanja pitanja.

Na osnovu prikupljenih podataka, dobijen je Hedonički model nekretnina koji mjeri uticaj kvalitativnih karakteristika stambenog objekta na cijenu tog objekta.

“Izračunavanje prosječne cijene po kvadratnom metru bazirano je na uzorku koji je izveden na grupi od 58,3 hiljade stambenih objekata, koji odgovaraju lokacijama Podgorica 1, Podgorica 2 i Podgorica 3.

Na osnovu slučajnog uzorka od 1,88 hiljada vlasnika stambenih jedinica, broj uspješno popunjenih anketnih listića iznosio je 400. Prema tome, ukupan odziv na anketu iznosio je 21,3 odsto” objasnili su iz CBCG.

Prema rezultatima ankete sprovedene u decembru prošle godine, prosječna cijena nekretnina po kvadratnom metru u Podgorici iznosila je skoro 1,05 hiljada EUR, što predstavlja rast od 1,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji jun.

Više trgovaca nekretninama u glavnom gradu kazalo je Dnevnim novinama da su se cijene stambenog prostora u avgustu stabilizovale nakon pada zbog pandemije, ali da je promet na niskom nivou.

“Prosječne cijene u Podgorici se kreću oko hiljadu EUR i manje, ali su kupci jako oprezni ne samo zbog pandemije koronavirusa, nego i zbog nešto slabije kreditne aktivnosti banaka”, kazao je jedan trgovac nekretninama.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...