fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKroz pet programa biće angažovano 878 nezaposlenih

Kroz pet programa biće angažovano 878 nezaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavod za zapošljavanje (ZZZ) će, kroz pet programa aktivne politike zapošljavanja, angažovati najmanje 878 nezaposlenih sa evidencije, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora (UO).

Nezaposleni će, kako je saopšteno iz Zavoda, tokom ove godine biti angažovani kroz programe Obrazovanje i osposobljavanje odraslih, Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, Podrška za zapošljavanje mladih, Podsticaji za zapošljavanje, kao i Podsticaj za preduzetništvo.

„Zavod je za finansiranje tih programa opredijelio 1,92 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Prvi iz seta programa kreiranih u skladu sa potrebama tržišta rada, pod nazivom Obrazovanje i osposobljavanje odraslih, vrijedan je 200 hiljada EUR. Kroz taj program će biti uključeno 400 osoba sa evidencije kojima je nedostatak znanja, vještina i kompetencija prepreka u zapošljavanju.

„Cilj je povećanje zaposlenosti nezaposlenih osoba sa preprekama za ulazak na tržište rada, kroz programe sticanja stručnih kvalifikacija i ključnih vještina“, rekli su iz Zavoda.

Izvođači programa mogu biti organizatori obrazovanja odraslih, odnosno preduzeća i pojedinci koji, u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast obrazovanja, mogu da organizuju obrazovanje i osposobljavanje odraslih.

Izbor izvođača će se obaviti na osnovu javnog poziva, u skladu sa propisima kojima se uređuju javne nabavke.

Za drugi program pod nazivom Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, je odlukom UO opredijeljeno 555,5 hiljada EUR.

Program ima za cilj očuvanje i unapređenje radnih sposobnosti posebno osjetljivih grupa nezaposlenih sa evidencije Zavoda, kroz njihovo zapošljavanje na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa.

„Priliku da radi će kroz taj program, nakon javnog konkursa, dobiti još 250 nezaposlenih koji su zbog različitih okolnosti na tržištu rada u riziku od socijalne isključenosti“, objasnili su iz Zavoda.

Za finansiranje novog programa pod nazivom Podrška za zapošljavanje mladih, koji bi trebalo da doprinese stvaranju preduslova za ublažavanje posljedica izazvanih prolongiranim zapošljavanjem mladih nezaposlenih osoba, Zavod je opredijelio 515 hiljada EUR.

„Ovim programom je predviđeno angažovanje 90 mladih nezaposlenih osoba sa stečenim visokim obrazovanjem, koji su najmanje dva mjeseca u evidenciji nezaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Program Podrška za zapošljavanje mladih čine dvije mjere – Podrška osposobljavanju i zapošljavanju mladih na poslovima inspekcijskog nadzora i Mladi kao podrška razvoju poljoprivrede.

Za finansiranje prve, koju će Zavod realizovati u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove, opredijeljeno je 340 hiljada EUR, dok će za drugu, koja će se realizovati sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, biti izdvojeno 175 hiljada EUR.

Kroz program pod nazivom Podsticaji za zapošljavanje, vrijedan 150 hiljada EUR, šansu za zapošljavanje dobiće 88 nezaposlenih osoba sa evidencije do 40 godina života, žena, ili dugotrajno nezaposlenih – duže od godinu.

Izvođači programa mogu biti poslodavci iz privatnog sektora, koji svoju djelatnost obavlja u sektoru usluga smještaja i ishrane na teritoriji Crne Gore, koji su registrovani za obavljanje djelatnosti najmanje godinu prije podnošenja zahtjeva za realizaciju programa i imaju najmanje pet zaposlenih.

„Dodatno, izvođači programa mogu biti poslodavci koji u poslednja tri mjeseca nijesu smanjivali broj zaposlenih i koji su spremni da sa licima uključenim u program zaključe ugovore o radu u trajanju navedenom u zahtjevu za realizaciju programa, a koje ne može biti kraće od šest mjeseci“, objasnili su iz Zavoda.

UO je odlučio i da bespovratna sredstva za samozapošljavanje tokom ove godine, kroz program Podsticaj za preduzetništvo, dobije najmanje 50 nezaposlenih osoba.

„Program za koji je opredijeljeno 500 hiljada EUR, namijenjen je osobama sa evidencije do 30 godina starosti, ženama i dugotrajno nezaposlenim osobama. Svi oni, prije objave poziva za podnošenje zahtjeva, na evidenciji Zavoda moraju biti registrovani najmanje četiri mjeseca, u kontinuitetu“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije