fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivične prijave zbog utaje poreza i doprinosa

Krivične prijave zbog utaje poreza i doprinosa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Uprave policije podnijeli su krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv podgoričkog preduzeća Trotters It i danilovgradske firme Montenegro bikers apartments, zbog sumnje na utaju poreza i doprinosa.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su, nakon sprovedenih višemjesečnih aktivnosti, podnijeli krivičnu prijavu i protiv ovlašćenih osoba u tim kompanijama S.D. (45), V.B. (47) i S.D. (50).

“Oni su, kako se sumnja, po osnovu neprikazanog poreza na dodatu vrijednost (PDV), na lična primanja i na dobit, ukupno utajili 260,25 hiljada EUR, na štetu budžeta Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

U postupku do podnošenja krivične prijave utvrđeno je da su S.D. (45), kao osnivač i ovlašćeni zastupnik, i V.B. (47), kao osoba ovlašćena za podnošenje finansijskih izvještaja u preduzeću Trotters It, počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

“Oni su kontinuirano tokom 2021, 2022. i prošle godine, postupajući u ime i za račun prijavljene kompanije, po osnovu neosnovanog prikazivanja 11 ulaznih faktura od 226,45 hiljada EUR, koje nijesu nastale u svrhu poslovanja, netačnog iskazivanja stvarno ostvarenog prometa, odnosno njegovog umanjivanja, kao i podizanja gotovine sa računa firme u iznosu od 529,44 hiljade EUR bez adekvatne poslovne dokumentacije, uvećali troškove i umanjili stvarne prihode, odnosno osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica”, objasnili su iz Uprave policije.

S.D. (50), kao osnivač i ovlašćeni zastupnik, S.D. (45) kao ovlašćena osoba na kartonu deponovanih potpisa i kao stvarni vlasnik preduzeća, kao i V.B. (47), kao ovlašćeno lice za podnošenje finansijskih izvještaja u preduzeću Montenegro bikers apartments, počinili su krivična djela tako što su kontinuirano tokom 2019, 2020, 2021. i 2022. godine, po osnovu netačnog iskazivanja stvarno ostvarenog prometa, odnosno njegovog umanjivanja, kao i podizanja gotovine sa računa kompanije od 227,83 hiljade EUR, bez adekvatne poslovne dokumentacije, uvećali troškove i umanjili stvarne prihode, odnosno osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, kako su poručili, nastavljaju intenzivne aktivnosti na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i procesuiranju svih lica koji svojim privrednim poslovanjem nanose štetu finansijskom sistemu Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ljumović objavio spisak za turnir u Poljskoj

Podgorica, (MINA) - Selektor pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore Minja Lumović objavio je spisak...