fbpx
NaslovnicaMINA Business”Kotor” sada iznajmljen za 21,5 hiljada USD dnevno

”Kotor” sada iznajmljen za 21,5 hiljada USD dnevno

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Novi menadžment državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba uspio je da značajno unaprijedi uslove pod kojima je njihov brod “Kotor” unajmljen od kompanije Sea Pioneer iz Londona.

Taj brod od subote plovi po najmu od 21,5 hiljada USD dnevno, pišu Vijesti.

To je skoro tri puta više nego što je “Kotor” u najmu Sea Pionnera plovio proteklih godinu, kada je njegova dnevna vozarina iznosila samo 7,6 hiljada USD.

Izvor lista iz menadžmenta Crnogorske plovidbe potvrdio je da je novougovoreni aranžman sa Sea Pioneerom za brod “Kotor” počeo da se realizuje od proteklog vikenda, jer je vlasnik te firme, turski biznismen Ćemil Tumkaja, stavio potpis na ugovor pod novim uslovima koji su ispregovarani u proteklih mjesec.

Osim članova Odbora direktora Crnogorske plovidbe, koji čine Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Jovo Lazarević, Željko Dedijer i Nemanja Petrović, u pregovorima sa Tumkajom podršku zaštiti interesa našeg brodara pružili su i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, odnosno državni sekretar Zoran Radunović.

”Kotor” će, kako saznaju Vijesti, po skoro tri puta uvećanoj vozarini, u najmu Sea Pioneera ploviti u naredna tri mjeseca, jer brodu u januaru slijedi redovno dokovanje i remont radi petogodišnje obnove klase, takozvani special survey.

Bitan aspekt novougovorenih uslova za nastavak saradnje sa Sea Pioneerom je i to što je Tumkaja pristao da unajmitelj, umjesto „worldwide delivery” klauzule koja predviđa da on brod vlasniku nakon isteka ugovorenog vremena najma vrati i preda bilo gdje u svijetu, “Kotor” u januaru Crnogorskoj plovidbi treba da preda u istočnom Mediteranu.

Na taj način kompanija će značajno smanjiti troškove, koje bi inače imala da brod dovede u ovaj region svijeta.

Crnogorskoj plovidbi odgovara da “Kotor” dokuje u nekom od brodogradilišta u Turskoj gdje je on relativno blizu i za izmjene posade i odlazak tehničkog osoblja iz centrale kompanije u Kotoru na brod, te predstavnika klasifikacionog društva i registra koji će ga pregledati, kako bi “Kotor” obnovio klasu.

Aktuelni bord direktora Crnogorske plovidbe koji, kako neznavično saznaje list, ima dobru saradnju sa izvršnim direktorom kompanije Slobom Pajovićem, zbog čega nijesu ni pokretali pitanje njegove smjene, uspio je prethodno da značajno poboljša i uslove pod kojima u time charteru Sea Pioneera plovi i njihov drugi brod „21. maj“.

Umjesto za dotadašnjih 7,6 hiljada USD dnevno, „21. maj“ je, tokom većeg dijela septembra, plovio po dnevnoj vozarini od 16,5 hiljada USD, da bi ona od 5. oktobra bila uvećana na 18 hiljada USD dnevno.

Oba broda Crnogorske plovidbe, “Kotor” i “21. maj”, od svoje izgradnje u Kini 2012. godine su u takozvanom time charetu (vremenskom najmu) kompanije Sea Pioneer.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...