fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKineski turisti biraju destinacije sa jedinstvenim prirodnim okruženjem

Kineski turisti biraju destinacije sa jedinstvenim prirodnim okruženjem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kineski turisti vole da posjećuju Crnu Goru, što potvrđuju i brojke, prema kojima je 2019. godine bilo 75 hiljada gostiju iz Kine, deset puta više nego 2014.

Na listi omiljenih lokacija kineskih turista su Kotor, Podgorica, Budva, a oduševjavaju ih i most na Tari, Bokokotorski zaliv i Sveti Stefan.

PR menadžerka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević, kazala je za China Media Group (CMG) da kineski turisti biraju destinacije koje posjeduju jedinstveno prirodno okruženje, dobru klimu i kvalitetnu hranu, a jednako im je važna i dostupnost destinacije, kao i dobre ocjene na online kineskim pretraživačima.

„Takođe, prednost imaju destinacije koje imaju dobre političke veze sa Kinom, a ključni motivi putovanja su razgledanje znamenitosti, gastronomija, zabavne atrakcije i shopping“, rekla je Vukčević.

Kineskih turista bilo bi i više da ne postoje barijere, među kojima je glavna nemogućnost otvaranja direktne avio-linije.

„Tu su i jezička barijera i nedostatak kineskih vodiča i turističkih radnika koji govore kineski jezik, ali i nedovoljan broj kineskih restorana i nedostatak signalizacije na kineskom jeziku“, saopštila je Vukčević.

Dakle, uprkos brojnim preprekama, postepenim prilagođavanjem usluga u destinaciji, kao i sve vidljivijom prisutnošću na popularnim digitalnim platformama u Kini, moguće je privući više kineskih turista u Crnu Goru.

Na privlačenju kineskih turista radi i agencija Fly Montenegro. Ona svojim aktivnostima upoznaje kinesku privredu i potencijalne individualne turiste sa ljepotama Crne Gore, koju Kinezi smatraju jednom od ljepših destinacija u Evropi.

Predstavnica Flay Montenegra, Nataša Marojević, kazala je da je kineskim turistima prosto neshvatljivo da u tako maloj zemlji, kao što je Crna Gora, mogu da pogledaju sve te prirodne ljepote, koje se sastoje u kanjonima, nacionalnim parkovima, moru i planinama.

„Mi se kao agencija trudimo da na osnovu svih tih tura i njihovog feedbacka na kraju, koji dobijamo tako što popunjavaju naše ankete, saznamo šta oni najviše preferiraju da pogledaju u Crnoj Gori“, rekla je Marojević za CMG.

Kako je Kina najmnogoljudnija zemlja, nije lako izboriti mjesto na kineskim turističkim portalima i drugim medijima i platformama, što u Fly Montenegru vide kao izazov.

„Znači, deset godina kontiniranog rada u ovoj kompaniji, dobijanje klijenata i apsolutno prisustvo na njihovom tržištu iziskuje mnoge napore, ne samo nas kao ljudstva koje radi ovdje i učestvuje u idejama, već i u finansijama. Dovodimo blogere i turoperatore“, navela je Marojević.

Iako je neizbježan negativan uticaj pandemije koronavirusa, u NTO-u i Fly Montenegru vjeruju u turistički potencijal kineskog tržišta.

„Međutim, optimistični smo i očekujemo da će se turizam nakon zdravstvene krize, oporaviti među prvima i da će se nastaviti pozitivni trendovi sa naših emitivnih tržišta, među kojima je i Kina“, kazala je Vukčević.

NTO, u tom pravcu, i nastavlja aktivnosti pokretanjem virtuelne kampanje na vodećim kineskim turističkim platformama, koja će trajati tokom naredne godine.

Najčitanije

Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Uhapšena dva vozača zbog prekoračenja brzine na autoputu

Podgorica, (MINA) - Mobilna jedinica saobraćajne policije uhapsila je dva vozača koji su auto-putem...