fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKasalica: Od sezone zavisi rebalans i budžet za narednu godinu

Kasalica: Od sezone zavisi rebalans i budžet za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukoliko crnogorski turistički poslenici iznesu ljetnju turističku sezonu slijedeći kvalitetne najave dolazaka, možda će na jesen postojati održiv prostor da razvojno promišljanje rebalansa i pripremu budžeta za narednu godinu, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Mila Kasalica.

“Održivost javnih finansija zemlje zavisi od svih nas pojedinačno, a potom od nivoa odgovornosti svih nadležnih institucija da usvojene zakone primijene na održiv i koristan način”, kazala je Kasalica u intervjuu Pobjedi.

Ona je podsjetila da je bila kritički nastrojena prema programu Evropa sad, koji je podrazumijevao primjenu desetak zakona usvojenih u okviru budžeta krajem prošle godine, ali je dodala da je to legitimni okvir u kojem se tim ministra finansija Aleksandra Damjanovića mora kretati i takvu činjenicu poštovati, kao i svaki građanin i građanka, poreski obveznik i preduzeće u zemlji.

“Građanski i analitično bila sam kritična prema ishitrenosti i nefaznosti primjene usvojenih zakona. Stoga, kao državna sekretarka mogu odgovorno podijeliti da je svima, na nivou svake mikro egzistencije i privrednog tima, zadatak da podržimo realizaciju što uspješnije turističke sezone. Potom, na jesen, uz konkretne uporedive podatke, treba provjeriti kako dalje i kako biti od koristi onim privrednicima na sjeveru čiji potencijal da iznesu uvećane zarade, mada uz umanjene obaveze za doprinose, nije analiziran prilikom promocije novih reformskih rješenja dvojca ranijih ministara”, saopštila je Kasalica.

Ona je kazala da postoji svakodnevna dopunska obaveza neumanjenog makroekonomskog opreza, jer se živi i radi u visoko složenim okolnostima globalne ekonomije, koja se ne može tako jednostavno smiriti nakon cjenovnih nepredvidivosti na gore i ratnog okruženja sa sjeveroistoka Evrope.

Kasalica je, govoeći o angažmanu u prethodnoj vladi, navela da se odgovorno i bez kajanja, uz entuzijazam oko reformi, pridružila timu bivšeg ministra finansija, Milojka Spajića, na osnovu konstruktivnog intervjua i razgovora o ključnim ekonomskim temama.

“Svaki ministar ima pravo da bira članove i članice svog tima. Spajić je samostalno izabrao da sarađujemo, a zašto je promijenio mišljenje, bez razmjene argumenata, javno nije podijelio razloge”, rekla je Kaslica.

Ona je poručila “glavu gore“ svima koji smo se pridružili timovima ministara, a koji su ostali vjerni profesiji i znanju, bez obzira na političke provenijencije bilo, i koji su namjerni da budu posvećeni uvezivanju i uvećanju kvaliteta javne usluge, s ciljem da se u narednih godinu iznesu kompleksne agende “čišćenja i sređivanja” iz vizije ministra finansija ili diplomatski “optimizacije i unapređenja”.

“Hoće li biti veoma naporno – i gore od toga. Da li smo namjerni, van nekvalitetnih kombinatorika, koje podsjećaju na nemilosrdnosti neprincipijelnog iz prethodne godine oko ljudskih resursa, a koje već djelimično limitiraju reformske agende održivih javnih politika, to je pitanje na koje institucionalno svakodnevno treba odgovarati nesmanjenim jačanjem timova, koji mogu ispuniti zadatke postavljene pred Vladu. Očekujem da nas sve, unutar timova, prati skromnost i efikasnost u mjeri održivog, a dodatno očekujem smanjenje tviter-javnih politika”, poručila je Kasalica.

Kada je riječ o advokatima i procesu fiskalizacije, ona je kazala da je u sistemu elektronske fiskalizacije skoro 200 advokata, zajedničkih kancelarija i ortačkih društava od ukupno skoro hiljadu njih.

“Skoro trećina advokatske profesije ne treba značajna ulaganja, jer su prijavljeni na dohodak samostalnih djelatnosti, osim da se uključe u SEP sistem – besplatni portal dostupan na veb stranici Uprave prihoda i carina, s ciljem ispunjavanja obaveze oko evidencije prometa. Međutim, promet preko 30 hiljada EUR obavezuje da se obveznik registruje, što je za advokate sa prometima većim od zakonskog limita odrađeno godinama unazad”, rekla je Kasalica.

Ona je dodala da fiskalizacija u tom dijelu ništa nije promijenila u postavkama praćenja obaveza oko poreza na dodatu vrijednost.

“Priprema se uputstvo koje će potpunije približiti obaveze registrovanja prometa u realnom vremenu sa svim specifičnostima koje prate rad advokata, odnosno njihovo poslovanje u pružanju visokosofisticirane usluge, saglasno zakonskom okviru odredbi PDV-a”, navela je Kasalica.

Ona je kazala da ministri finansija i pravde, uz punu podršku premijera, odgovorno slijede princip vladavine prava, kojim se na poreske obveznike u Crnoj Gori jednoobrazno i neselektivno primjenjuju zakoni u zemlji.

“Stoga, ove godine je plan da se zajedničkim radom institucija, uz preostale nosioce advokatskih licenci, uključe i nosioci licenci sudskih tumača i sudskih vještaka, a potom da se dodatnim uvezanim naporima poreski obuhvat širi prema izdavaocima plažnog mobilijara i stambenih jedinica, a u posljednjem kvartalu i prema djelatnostima koje su i dalje van poreskog obuhvata, kao što su auto-mehaničarske radnje, prodavci na pijacama i slično”, objasnila je Kasalica.

Ona je navela da je zadatak svakog poreskog obveznika da poštuje sistemske postavke, koje služe građanima i građankama i privrednim subjektima, nkon čega se može odgovorno promišljati održivost kao ključna determinanta crnogorske ekonomije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...