fbpx
34.7 C
Podgorica
August 7, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestJoš vagaju da li će autobusi kroz Platija ili auto-putem

Još vagaju da li će autobusi kroz Platija ili auto-putem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Veći broj autobuskih prevoznika sa sjevera Crne Gore još nije donio konačnu odluku da li će prema Podgorici i obratno koristiti novi auto-put, ili će ići starom dionicom, kroz kanjon Platije.

Vlasnik beranskog Veljić prevoza, Slobodan Veljić, rekao je portalu RTCG da za to postoji više razloga, od nepovoljnih tehničkih karakteristika auto-puta, do visoke cijene putarine i neizvjesnosti i nepoznanice kako će taj put biti održavan tokom zime.

Prema njegovim riječima, autobusi u ovom trenutku, u dogovoru sa putnicima, voze jednom ili drugom trasom.

“Ako nema gužvi na rampi, idemo auto-putem, ali ako su gužve na rampi, onda, da ne bi gubili vrijeme, idemo kroz Platije i na Crkvine”, rekao je Veljić.

On je objasnio da je putarina auto-putem u jednom pravcu od 10,5 EUR za autobuse visoka, a da se pri tome ne štedi mnogo ni goriva, a ni vremena.

“Kada idemo prema Podgorici auto-putem možemo da uštedimo pola sata, ali u povratku ne štedimo više od deset minuta. To je sada u ljetnjoj sezoni, ali mi ne znamo kako će auto-put biti održavan i da li ćemo bezbjedno silaziti tim putem prema Podgorici kada počnu snijeg i mrazevi”, rekao je Veljić.

Ovaj prevoznik smatra da je uspon prema Veruši mnogo teže savladati nego uspon starim putem, do Crkvina.

“Taj uspon ide od 60 metara nadmorske visine, do 1,26 hiljada, koliko ja na najvisočijoj koti auto-puta. Naš utisak je da je lakše savladati uspon do Crkvina, a razlika u uštedi vremana i goriva je zanemarljiva. Pri tome, čitavo vrijeme moramo držati isključenu klimu, da ne bi dodatno opterećivali motor”, tvrdi Veljić.

Iz beranskog Ortak prevoza su objasnili da su od resornog ministarstva dobili dozvolu da idu auto-putem, ali da će zatražiti, ako im se dopusti, da, zbog velike pedencije, u povratku idu starim putem.

“Pedencija od Podgorice prema Veruši je duga i stvarno treba veoma sporo da vozimo da ne bi prokuvali, a ne dobijamo mnogo”, kazali su iz ovog autoprevoznog preduzeća.

Da ne misle baš svi prevoznici sa sjevera tako, trdi vlasnik preduzeća Eurošuntić iz Berana, Fako Šuntić, koji se pribojava da bi oni koji ne voze auto-putem mogli izgubiti putnike.

“Mi imamo međunarodne linije po Evropi. I tamo ima mnogo auto-puteva sa velikim usponima, i za nas to nije problem. Ljudi više vole da se voze auto-putem, i mene je strah da bi, ako se vratimo na staru trasu, mogli izgubiti putnike”, upozorio je Šuntić.

Autoprevoznici sa sjevera bi, kako su kazali portalu RTCG, trebalo za nekoliko dana da se sastanu sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija i Privredne komore (PKCG), kada bi mogla biti donesena i konačna odluka kojom će trasom voziti autobusi sa sjevera države prema Podgorici i nazad.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije