fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoš 50-ak radnika Metalca traži zaostale zarade

Još 50-ak radnika Metalca traži zaostale zarade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici Metalca, njih 50-ak, danas su protestovali ispred fabrike, nakon što je novi vlasnik nikšićke firme većem broju radnika koji su od marta protestovali u krugu fabrike isplatio zaostala dugovanja.

Oni su poručili da će ući u fabriku i tamo ostati dok i njima ne budu isplaćene zaostale zarade od dvije i po godine ili, kako su kazali, bar dio njih, prenosi portal RTCG.

Sa njima je razgovarao jedan od suvlasnika, nikšićki biznismen Zdravko Kosanović, koji je objasnio da je novac obezbijedio isključivo kao čin dobre volje i pomoći ugroženim sugrađanima, ali da više nema za isplate drugim radnicima.

Jedan od radnika, Stevan Đurđić, kazao je da se okupio dio radnika koji nije isplaćen, da demantuju izjavu Kosanovića da se agonija radnika Metalca završila.

“Kosanović je isplatio dio naših kolega, što je nama milo, da se bar dio nas naplatio i da se ova situacija pomjerila sa mrtve tačke. Danas smo se okupili da poručimo Kosanoviću da će radnici i dalje da budu u fabrici do okončanja ove situacije”, rekao je Đurđić.

On je dodao da zaostala dugovanja nijesu isplaćena još četvorici radnika koji su imali ugovor na neodređeno vrijeme i onima sa ugovorom na određeno.

“Nas je bilo 110 radnika koji su imali potraživanja od kojih je nas 39 bilo sa ugovorom za stalno, dok su ostali imali ugovor na određeno. Ostala su nas četvorica radnika sa ugovorom za stalno koji nijesu izmireni i ostalo su zaposleni na određeno”, kazao je Đurđić.

On je naveo da im nije jasno po kom kriterijumu je napravljena selekcija.

“I mi smo protestovali. Bilo je radnika koji su se pojavljivali i koji nijesu. Da štrajkuje dolazio je koliko je ko mogao. Neki imaju potraživanja ali su otišli u inostranstvo pa nijesu ni mogli da prisustvuju. Smaram da je Kosanović bio upućen u kompletnu situaciju i spisak potraživanja 110 radnika koji je postojao. To je moglo drugačije da se riješi, zašto je bilo ovako nije naše da diskutujemo”, kazao je Đurđić.

On je poručio da će sa kolegama ući u fabriku i tamo ostati dok i oni ne budu obeštećeni.

“Advokati su nam kazali da dio radnika koji nije isplaćen može da nastavi sa štrajkom. Nijesmo pričali sa kolegama kako su oni dobili novac, a mi nijesmo. Mi nastavljamo štrajk dok ne budemo obeštećeni”, poručio je Đurđić.

On je podsjetio da je stalno zaposlenima Fond rada isplatio otpremnine u iznosu od oko tri hiljade EUR a sada, kako je dodao, traže zaostale zarade.

“Tražimo zaostala potraživanja, ili da se nagodimo za dio njih kao što su se ostali nagodili. Potraživanja nijesu velika. Ona iznose oko 100 hiljada EUR za svih 50-ak preostalih radnika. Tu su plate za dvije i po godine”, naveo je Đurđić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije