fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoković da stane na kraj visegodišnjim kriminalnim radnjama u šumarstvu

Joković da stane na kraj visegodišnjim kriminalnim radnjama u šumarstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez drvoprerađivača Crne Gore pozvao je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede, Vladimira Jokovića, da stane na kraj visegodišnjim kriminalnim radnjama u šumarstvu, koje, kako tvrde, godišnje koštaju državu preko 70 miliona EUR.

Iz Saveza drvoprerađivača su Jokoviću ukazali na privilegovane drvoprerađivače, kao i pojedince u Ministarstvu i Upravi za šume koji su dozvolili da se razvije kriminalni šumski lobi.

„Nije tajna da su pojedini privlegovani godinama podnosili lažne ponude na tendere Uprave za šume koja ih nije provjeravala, pa su na taj način nezakonito sticali bogatstva. Lažirali su podatke o finalnoj proizvodnji koju nikada nijesu imali, već su izvozili oblovinu u okruženje“, navodi se u saopštenju Saveza.

Na taj način su, kako tvrde, uništavali ostale drvoprerađivače koji se bave finalnom proizvodnjom, a nijesu mogli dobiti sirovinu, što je dovelo do njihovog zatvaranja pogona.

„Dovoljan je podatak iz 2015. godine da je iz Crne Gore izvezeno 60 hiljada metara kubnih balvana, što se može provjeriti u Upravi carina“, dodaje se u saopštenju.

U Savezu tvrde da pojedincima nije strano ni fingiranje faktura i optremnica, kao ni krivotvorenje dokumenata.

„Javnost je svjedočila i protestima dijela drvoprerađivača kada je došlo do promjene uslova tendera, pa su bojkot i bunt bili način da sačuvaju svoje monopolističke položaje. Ključno je da tokom svih prethodnih godina ove firme niko nije kontrolisao uprkos brojnih krivičnih prijava inspektora, pojedinaca i šefova područnih jedinica Uprave za sume“, navodi se u saopštenju.

Svi navodi su, kako tvrde u Savezu, lako provjerljivi ukoliko postoji istinska volja nadležnih.

„Savez drvoprerađivača posjeduje veći dio dokumentacije i na raspolaganju smo svim organima koji žele da ustanove organizovanu kriminalnu grupu koja funkcioniše godinama uz podršku djelova prethodnih vlasti“, navodi se u saopštenju.

Iz Saveza, kojeg podržavaju drvoprerađivači 13 opština, su poručili da su spremni za saradnju sa novim rukovodstvom resornog ministartsva i Vlade u stvaranju boljih uslova za rad onih koji poštuju zakone.

„U suprotnom, ne isključujemo ni oblike protesta ukoliko čelnici odgovornih institucija hitno ne preduzmu neophodne mjere i ne očiste naše šume od kriminala“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije