fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJednosoban stan nerijetko pređe i 100 hiljada EUR

Jednosoban stan nerijetko pređe i 100 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijena kvadrata stana se u Podgorici kreće između 1,6 hiljada i dvije hiljade EUR, pa tako jednosoban nerijetko pređe cifru od 100 hiljada EUR, saopštili su iz pokreta Preokret.

Iz Preokreta su kazali da, dok se u Crnoj Gori govori o rastu plata, rješavanje ključnih životnih problema je sve dalje.

“Cijena kvadrata u Podgorici se već sada kreće između 1,6 hiljada i dvije hiljade EUR. Tako jednosoban stan nerijetko pređe i 100 hiljada EUR. To je u prosjeku sada 11,5 godišnjih plata. Prije samo dvije godine, taj isti stan je iznosio manje od tadašnjih osam prosječnih godišnjih zarada”, navodi se u saopštenju.

U Preokretu smatraju da kada kratkoročna opijenost povećanjem plata i neodrživost daljih obećanja dođe na naplatu, krov nad glavom može biti još dalje.

“Zato sada treba razmišljati kako da bude manja cijena iluzije da će plate samo rasti, dok u realnosti privreda stagnira (ne i u Vladinim saopštenjima)”, dodaje se u saopštenju.

Iz Preokreta su ocijenili da su socijalna stanogradnja i gradske štedionice jedan od alata koji može pomoći da taj stres ne bude dramatičan.

“Ali taj lijek sada moramo spravljati. Zato na tome insistiramo. Suočene sa realnošću, stranke vlasti na lokalu počinju dozirano da pričaju o ovoj temi, iako po ovom pitanju ne čine ništa onamo gdje mogu mnogo više – na državnom nivou, pune dvije i po godine. Baš kao i prethodna vlast. Zato insistirajmo na djelima, ne na priči”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije