fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJačanje regionalne saradnje u oblasti digitalizacije

Jačanje regionalne saradnje u oblasti digitalizacije

Podgorica, Tirana, (MINA-BUSINESS) – Memoranduma o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana, koji je potpisan danas u Tirani, trebalo bi da doprinese jačanju regionalne saradnje u oblasti digitalizacije, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, učestvovala je na Ministarskom sastanku u okviru trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani, tokom kojeg je sa kolegama ministrima Zapadnog Blakana potpisala Memorandum.

Iz Ministarstva su kazali da se Ministarski sastanak na visokom nivou održava na temu Digitalna transformacija regiona.

„Učesnici su imali priliku da razgovaraju o aktuelnoj situaciji i predstojećim izazovima usljed pandemije i zajedničkoj interakciji predstavljanja mogućnosti i pomoći građanima, kako na bilateralnom, tako i na regionalnom nivou, koristeći mogućnosti digitalne transformacije“, navodi se u saopštenju.

Pribilović je predstavila rezultate i aktivnosti Ministarstva javne uprave u ovoj oblasti.

Ona je istakla važnost harmonizovanja regionalnih aktivnosti u cilju daljeg jačanja saradnje, s akcentom na značaj obaveza prepoznatih Memorandumom, kao i ranije usvojenih dokumenata na regionalnom nivou, kroz namjeru da dometi digitalizacije budu u funkciji ubrzanja procesa reformi koje se sprovode.

„Iskustva zemalja regiona, prije svega kroz aktivnosti koje prate Digitalnu agendu, od velikog su značaja za Crnu Goru. To potvrđuju i zajednički sporazumi na polju rominga, kao i drugim koji doprinose digitalnom razvoju zemalja“, kazala je Pribilović.

Poptisani memorandumi, kako je navela, potvrđuju snažnu opredijeljenost zemalja da zajednički realizuju aktivnosti i projekte u ovoj oblasti.

„Crna Gora u kontinuitetu ostvaruje saradnju sa zemljama regiona sa ciljem jačanja u različitim oblastima – digitalizacije, nauke, obrazovanja i trgovine“, ocijenila je Pribilović.

Ona je podsjetila i na značaj koji digitalna transformacija ima u aktuelnom trenutku.

„Sada, kada se sve vlade suočavaju s izazovima pandemije, važno je da budemo ujedinjeni u nalaženju odgovora i nadilaženju ove situacije kroz prepoznavanje najboljih rješenja, što će građanima i privredi učiniti život lakšim“, saopštila je Pribilović.

Prema njenim riječima, Crna Gora se suočava s tom novom realnošću.

„Javna uprava je pod velikim pritiskom i sada je više nego ikada važno da osiguramo kontinuitet i ponudimo građanima nove usluge“, kazala je Pribilović.

Iz Ministarstva su dodali da se potpisivanjem Memoranduma stvaraju uslovi za započinjanje zajedničke akcije i inicijative ka unapređenju regionalne saradnje, podršci digitalnoj integraciji, kao i razmjeni informacija na otvoren, siguran i pouzdan način, dajući prioritet regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja.

„Takođe, otvaraju se mogućnosti unapređenja saradnje, podržavajući vlade da pojednostave administrativne procedure i omoguće građanima da koriste bezgranične mogućnosti unutar regiona, uz manje birokratije, kroz bolji pristup i bezbjednost“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije