fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzvršitelji i sudovi blokirali 775 miliona EUR

Izvršitelji i sudovi blokirali 775 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komisija za tržište kapitala evidentirala je tokom prošle godine netržišne transakcije vrijedne 803 miliona EUR, od čega se najveći dio odnosio na blokade i deblokade akcija na zahtjev sudova i izvršitelja.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja o radu Komisije i stanju na tržištu kapitala, na blokade i deblokade akcija na zahtjev sudova i izvršitelja odnosilo se 775 miliona EUR, piše Dan.

Čak 96 odsto ukupne vrijednosti 2,27 hiljada netržišnih transakcija evidentiranih tokom prošle godine predstavljaju blokade i deblokade po nalogu sudova i izvršitelja.

“Netržišne transakcije se odnose na transakcije hartija od vrijednosti kao što su pokloni, nasljeđivanje, zaloga, sudska i vansudska poravnanja, kupoprodajni ugovori u okviru procesa privatizacije i druge transakcije koje se ne realizuju na regulisanom tržištu. Ostali pravni poslovi obuhvataju transfere pravnog sljedbeništa, transfere nenovčanog uloga, transfere transformacije fondova u skladu sa zakonom i transfere po osnovu ugovora“, navodi se u izvještaju.

Riječ je o pravnom prenosu, u skladu sa zakonom, na osnovu kojeg se obavlja promjena vlasničkih pozicija na računima hartija od vrijednosti.

Prema podacima Komisije za tržište kapitala, na čijem čelu je Zoran Đikanović, tokom prošle godine je evidentirano 430 transakcija, koje su se odnosile na blokade i deblokade na zahtjev sudova i javnih izvršitelja.

Najveći broj transakcija u prošloj godini odnosio se na plaćanje carina, njih 904 ukupne vrijednosti oko 2,1 milion EUR. U istoj godini bilo je i 715 transakcija koje su se odnosile na nasljeđe, ukupne vrijednosti 5,18 miliona EUR. Kad su u pitanju zaloge, bilo ih je 14 ukupne vrijednosti 7,3 miliona EUR.

Komisija bilježi da su tokom prošle godine bile i tri transakcije preuzimanja, koje su dostigle vrijednost od 2,7 miliona EUR. Evidentirano je i 50 prinudnih prodaja od 298,6 hiljada EUR.

U prošloj godini u Crnoj Gori je bilo i poklanjanja hartija od vrijednosti. Takvih transakcija bilo je 123 u iznosu od 581,9 hiljada EUR.

U evidenciju Komisije za tržište kapitala upisano je i deset transfera sopstvenih hartija od vrijednosti, čiji iznos je dostigao skoro milion.

“Hartijama od vrijednosti najmanje je tokom prošle godine plaćan porez 18 puta sa ukupnim iznosom od 94,4 hiljade EUR. Ostalih transakcija bilo je šest i one su evidentirane na iznos od 5,69 miliona EUR”, navodi se u godišnjem izvještaju.

Najčitanije