fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzrekli 393 hiljade EUR novčanih kazni

Izrekli 393 hiljade EUR novčanih kazni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski inspektori su od početka maja do kraja juna obavili 685 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 75, na osnovu čega su izdatli 109 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama od 393 hiljade EUR.

Iz Poreske uprave (PU) je saopšteno da zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 232,57 hiljada EUR, od čega je naplaćeno 184,97 hiljada EUR ili 79,53 odsto.

“Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima”, navodi se u saopštenju.

U izvještajnom periodu, od 1. maja do 30. juna kod sedam poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

“Utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara u iznosu koji prelazi visinu blagajničkog maksimuma, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanja djelatnosti bez opšte poreske registracije”, navodi se u saopštenju.

Poreski inspektori intenzivno prate regularnost poslovanja svih poreskih obveznika, a u narednim mjesecima poseban akcenat biće na turističkim centrima u južnim i sjevernim opštinama.

Tokom ljetnje turističke sezone fokus je na ugostiteljskoj i trgovinskoj djelatnosti, izdavaocima smještaja kao i obveznicima koji obavljaju djelatnost na „otvorenom“ prostoru: plažni barovi, izdavaoci plažnog mobilijara, turistički prevoz brodom, rafting i drugi.

“Podsjećamo da su izdavaoci smještaja obveznici fiskalizacije, te da će PU pojačati inspekcijske kontrole tih poreskih obveznika u ovom periodu. Takođe, PU prati evidentiranje prometa analizom podataka iz sistema elektronske fiskalizacije, svako naobičajeno odstupanje u sistemu u evidentiranju prometa iniciraće kontrolu”, navodi se u saopštenju.

Cilj PU je, kako se zaključuje, unapređenje komunikacije i jačanje odnosa povjerenja sa poreskim obveznicima koji svoj doprinos mogu dati kroz dobrovoljno izvršavanje poreskih obaveza, što podrazumijeva prijavljivanje prihoda, podnošenje propisanih prijava i plaćanje poreza u propisanim rokovima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Holandija preokretom do polufinala EP

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Holandije igraće u polufinalu Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Holandija je večeras...