fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzrečeno 1,12 miliona EUR novčanih kazni

Izrečeno 1,12 miliona EUR novčanih kazni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski inspektori su, od 1. maja do 22. jula, realizovali 1,81 hiljadu provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 240, na osnovu čega je izdato 330 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 1,12 miliona EUR.

Iz Poreske uprave (PU) je saopšteno da zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 647,42 hiljade, od čega je naplaćeno 522,62 hiljade EUR ili 81 odsto.

Naplata novčanih kazni odnosi se na 187 poreskih obveznika koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima.

„Za sve obveznike kod kojih se utvrdi neregularno poslovanje poreski inspektori primjenjuju propisane kaznene mjere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja djelatnosti i zatvaranja objekata“, navodi se u saopštenju.

U izvještajnom periodu, kod 17 poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

„Odabir obveznika za kontrolu realizuje se na osnovu odgovarajuće predinspekcijske analize podataka iz informacionog sistema, podataka o poreskim obveznicima kod kojih su tokom prethodnih godina utvrđeni prekršaji, kao i drugih podataka dobijenih na osnovu neposrednih saznanja od trećih lica“, navodi se u saopštenju.

Osnovni cilj koji se želi postići je povećanje stepena poreske discipline, prvenstveno kroz povećanje stepena dobrovoljnosti u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza putem komunikacije, edukacije i saradnje sa poreskim obveznicima, a u krajnjem, zakonskim represivnim mjerama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...