fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzdato 1,44 hiljade dozvola za sezonsko zapošljavanje

Izdato 1,44 hiljade dozvola za sezonsko zapošljavanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izdalo je od 1. januara do 10. avgusta 1,44 hiljade dozvola za sezonsko zapošljavanje, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Najviše dozvola dobili su državljani zemalja regiona, a zanimljivo je da ima sezonaca koji su na rad u Crnu Goru došli sa Tajlanda, Kube, Mauricijusa, Meksika i Nepala, piše Pobjeda.

Najviše stranih sezonskih radnika u Crnu Goru tradicionalno dolazi iz Srbije. Njih je do 10. avgusta ukupno bilo 844. Iz Bosne i Hercegovine došlo je 178 sezonaca, dok ih je nešto manje sa Kosova, 166. Kada je riječ o zemljama iz komšiluka, tu je još i 86 sezonaca iz Makedonije, 40 iz Albanije i samo četiri iz Hrvatske.

Državljanima Ukrajine izdato je 39 dozvola za sezonsko zapošljavanje, Turske 25, Rusije 16, Italije šest, Bjelorusije pet, a Gruzije četiri, a na radu u Crnoj Gori su i tri sezonca sa Kube i po dva iz Slovačke i Mađarske. Po jedan sezonac došao je iz Egipta, Francuske, Izraela, Kazahstana, Kine, Letonije, Mauricijusa, Meksika, Moldavije, Nepala, Poljske, Tajlanda, Češke i Španije.

“Dozvola za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja izdaje se sa rokom važenja do šest mjeseci u periodu od jedne godine. Ako obavljanje sezonskih poslova to zahtijeva, dozvola se može produžiti dva mjeseca kod drugog ili istog poslodavca, pri čemu rok važenja dozvole ne može biti duži od osam mjeseci u periodu od jedne godine”, objasnili su iz MUP-a.

Kada je riječ o domaćoj radnoj snazi, na sezonskim poslovima ove godine je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), uposleno 6,43 hiljade crnogorskih građana.

Najveća tražnja za sezoncima i dalje je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Prema podacima ZZZ, do 30. jula su na poslovima u djelatnosti usluge smještaja i ishrane angažovana 722 sezonska radnika iz inostranstva, odnosno 60 odsto.

U ostalim uslužnim djelatnostima zaposleno je bilo 370 sezonaca ili trećina stranaca kojima je izdata dozvola za sezonsko zapošljavanje.

“U djelatnosti saobraćaj i skladištenje zaposlena su 43 sezonska radnika iz inostranstva, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 30, dok je za djelatnost umjetnost, zabava i rekreacija izdato 18 dozvola za sezonsko zapošljavanje”, rečeno je Pobjedi u ZZZ.

Uporedni podaci pokazuju da je ove godine broj sezonskih radnika iz inostranstva znatno porastao u odnosu na prošlu godinu, kada su, zbog pandemije koronavirusa, ogromnu većinu sezonaca činili crnogorski građani. Brojke, ipak, još nijesu na nivou onih iz 2019. godine u kojoj je 3,12 hiljada stranaca bilo na sezonskom radu u Crnoj Gori.

“Ako posmatramo dozvole za sezonsko zapošljavanje stranaca, u ovoj godini izdato ih je 5,7 puta više u odnosu na isti period prošle, kada su izdate 182 dazvole. U odnosu na isti period 2019. godine, kada su izdate 3,12 hiljade dozvola, ove godine je izdato 60,9 odsto manje”, precizirali su iz ZZZ.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije