fbpx
6.9 C
Podgorica
December 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessIskustva Kine dragocjena u zelenoj ekonomiji i digitalnoj transformaciji

Iskustva Kine dragocjena u zelenoj ekonomiji i digitalnoj transformaciji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija predstavljaju oblasti u kojima Kina i Crna Gora mogu u narednom periodu uspostaviti snažniju saradnju, ocijenili su potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Pavle D. Radovanović i ambasadorka Jiang Yu.

Radovanović je, predstavljajući ambasadorki, koja je specijalna predstavnica za saradnju Kine sa državama Centralne i Istočne Evrope, krovnu asocijaciju crnogorske privrede, istakao njen značajan doprinos unapređenju biznis ambijenta, povezivanju privrednika sa međunarodnim partnerima, internacionalizaciji poslovanja i edukaciji.

On je ukazao na dobru saradnju sa Kinom u prethodnom periodu, koja je rezultirala kvalitetnim regionalnim inicijativama i sporazumima sa privrednim komorama Pekinga i Šangaja, kao i u okviru 16+1.

Radovanović je rekao da očekuje da će naredne godine biti održana šesta sjednica Mješovite komisije Crne Gore i Kine, te da će biti potpisani sporazumi o saradnji dvije države, između ostalog, u oblastima cirkularne ekonomije i digitalne transformacije.

“Siguran sam da će potpisivanje i primjena tih sporazuma značajno koristiti potpisnicama, a posebno Crnoj Gori. U dijelu zelene energije postoji veliki potencijal i iskustvo kineskih kompanija bilo bi veoma značajno”, kazao je Radovanović.

Yu je istakla da veoma cijeni ulogu PKCG u povezivanju kompanija dvije države i privlačenju kineskih investicija.

“Cilj ovog sastanka je da vidimo kako možemo dati dodatan vjetar u leđa saradnji naših privreda”, kazala je Yu.

Prema njenim riječima, obje države postavljaju kao prioritet budućeg razvoja zaštitu životne sredine i tu postoji prostor za jačanje partnerstava.

“U razvoju vjetroparkova vidim veliki potencijal za saradnju”, kazala je Yu, koja je istakla da je neophodno i potpunije valorizovati resurse Luke Bar, te unaprijediti saobraćajne veze unutar CEI regiona, kao i sa Kinom.

To će doprinijeti većoj posjeti turista iz te države, ali smatra i da region treba da osmisli jedinstveni turistički proizvod koji će ponuditi kineskom tržištu.

Sagovornici su ocijenili da naredni forum malih i srednjih preduzeća Kine i CEI u Guangzhou i EXPO u Ningbou predstavljaju veoma značajne događaje i prilike za uspostavljanje veza među kompanijama na konkretnim projektima i promociju crnogorskih proizvoda.

Ona je pozvala crnogorsku državnu i poslovnu delegaciju da učestvuju u ovim skupovima, što će ujedno biti prilika za razgovore sa predstavnicima nove kineske vlade.

U radu sastanka učestvovali su savjetnica predsjednice Privredne komore Ljiljana Simović, samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Jelena Adžić, ekonomski i trgovinski savjetnik Bao Shunqing, te prvi i drugi sekrear Wu Shutao i Deng Cong.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije