NaslovnicaMINA BusinessInvesticioni paket od 3,2 milijarde EUR za Zapadni Balkan

Investicioni paket od 3,2 milijarde EUR za Zapadni Balkan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija (EK) je danas predstavila značajan investicioni paket od 3,2 milijarde EUR za podršku 21 projektu povezivanja u oblasti saobraćajne, digitalne, klimatske i energetske povezanosti na Zapadnom Balkanu.

„Ovo je prvi veliki paket projekata u okviru ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2020. i putem kojeg će se u ovom regionu sprovoditi u djelo strategija EU Globalna kapija“, navodi se u saopštenju.

Projekti su, kako je saopšteno iz Delegacije EU u Crnoj Gori, osmišljeni tako da donesu konkretne koristi za svih šest partnera u regionu.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi, kazao je da tim velikim investicionim paketom ubrzavamo realizaciju Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan na terenu.

„Ove prioritetne projekte smo identifikovali u bliskoj saradnji s našim partnerima. Bolje i održivije veze u saobraćaju, digitalnoj infrastrukturi i obnovljivoj energiji će podstaći privredu, pokrenuti zelenu i digitalnu tranziciju u regionu i donijeti niz novih prilika za ljude i preduzeća na Zapadnom Balkanu i širom EU“, rekao je Varhelyi.

Prema njegovim riječima, te investicije će takođe ubrzati integraciju regiona, u skladu s njegovom jasnom evropskom perspektivom.

Tokom narednih godina, Ekonomski i investicioni plan će pokrenuti do 30 milijardi EUR investicija, u kombinaciji grantova, povoljnih kredita i garancija. Plan će pomoći da se zatvori razvojni jaz između Evropske unije i regiona, a podržaće i ekonomski oporavak nakon pandemije.

Današnji finansijski paket uključuje 1,1 milijardu EUR bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta pretpristupne podrške 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, te povoljne kredite međunarodnih finansijskih institucija.

„Investicioni paket od 3,2 milijarde EUR kanalisan je kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF) – višedonatorsku investicionu platformu koju vodi EU i koja predstavlja primarno finansijsko sredstvo za implementaciju Ekonomskog i investicionog plana u oblastima javne infrastrukture i konkurentnosti privatnog sektora“, navodi se u saopštenju.

Projekti u ovom prvom paketu pokrivaju prioritetne sektore plana, kao što je održivi saobraćaj,u šta spada izgradnja glavnih putnih i željezničkih veza u regionu, uključujući koridore Mediteran, Istok-Zapad i Rajna-Dunav, te željeznički koridor između Skoplja u Sjevernoj Makedoniji i bugarske granice.

„Ovi projekti će olakšati regionalnu trgovinu, smanjiti vrijeme putovanja i podstaći održivi ekonomski rast, donoseći velike koristi lokalnom stanovništvu i preduzećima u regionu“, dodaje se u saopštenju.

Sektori koji su obuhvaćeni su i čista energija, odnosno razvoj obnovljivih izvora energije s izgradnjom solarnih elektrana i Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji će biti od ključnog značaja za uspješnu tranziciju ka čistoj energiji u regionu i doprinijeće postepenom ukidanju upotrebe uglja.

„Tu spada životna sredina i klima sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja su neophodna za zelenu perspektivu regiona i koja će pomoći u očuvanju zdravlja i dobrobiti ljudi na Zapadnom Balkanu, zatim digitalne tehnologije odnosno razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima kako bi se osigurao univerzalni pristup širom Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Projekti obuhvataju i razvoj ljudskih kapaciteta odnosno izgradnju novog objekta jedne univerzitetske dječje bolnice kako bi se povećali njeni kapaciteti i uključile nove tehnologije dijagnostike i liječenja.

Sprovođenje će početi ubrzo, nakon potpisivanja sporazuma s međunarodnim finansijskim institucijama, a očekuje se tokom ove i naredne godine.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan nastoji da, kako je objašnjeno, podstakne dugoročni oporavak, ubrza zelenu i digitalnu tranziciju, te podstakne regionalnu saradnju i približavanje EU. Za plan je opredijeljeno do devet milijardi EUR grantova EU iz IPA III, čime će se pokrenuti dodatnih 20 milijardi EUR investicija.

Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF) je zajednička finansijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške sa ciljem unapređenja saradnje u ulaganjima u javni i privatni sektor za društveno-ekonomski razvoj regiona, te doprinosa evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

WBIF je primarno finansijsko sredstvo za sprovođenje ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana EU za prioritete javnih politika i investicione prioritete Zapadnog Balkana.

Globalna kapija predstavlja doprinos EU smanjenju globalnog investicionog jaza širom svijeta kada je riječ o održivom razvoju. Ovom strategijom, EU jača ponudu svojim partnerima, kroz velika ulaganja u razvoj infrastrukture širom svijeta.

U narednih sedam godina, EU i njene države članice će pokrenuti do 300 milijardi EUR javnih i privatnih investicija u digitalni, klimatski i energetski, saobraćajni, zdravstveni, obrazovni i istraživački sektor. Globalna kapija će rezultirati održivim i visokokvalitetnim projektima, uzimajući u obzir potrebe partnerskih zemalja i obezbjeđujući trajne koristi za lokalne zajednice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije