fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeKoncesioni akt za Aerodrome na Vladi u četvrtak

Koncesioni akt za Aerodrome na Vladi u četvrtak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković saopštio je da će na sjednici Vlade u četvrtak kandidovati koncesioni akt i ugovor o koncesiji o dva aerodroma.

On smatra da su se stekli uslovi da Vlada krene sa prvim pozivom za prekvalifikaciju zainteresovanih koncesionara.

Nurković je za Radio Crne Gore kazao da će u narednih nekoliko dana razmotriti primjedbe Komisije za ekonomsku politiku i kandidovati koncesioni akt na sjednici Vlade u četvrtak.

“Nećemo ići ponovo na Komisju nego ćemo direktno na Vladu kandidovati koncesioni akt i ugovor o koncesiji, tako da smatram da se se stekli uslovi da Vlada donese donese odluku oko usvajanja Koncesionog akta i Nacrta ugovora o koncesiji i da krenemo sa tim prvim pozivom za prekvalifikaciju zainteresovanih koncesionara,” istakao je Nurković.

On je saopštio i da će izgradnja prve dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa, kasniti zbog prepreka u početnoj fazi, ali da će se dobiti saobraćajnica po evropskim standardima i kvalitetima.

Kako je naveo Nurković, u toku je izrada idejnog projekta i studije zaštite životne sredine za drugu dionicu autoputa.

“Na prvoj dionici autoputa radovi su u poodmakloj fazi. Imali smo početna kašnjena u prve dvije godine, tako da smo uglavnom te prepreke otklonili, izdali dozvole i sada se dinamika obavlja u skladu sa tim planom i nadamo se da će objekat biti završen. Ne sigurno u ugovorenom roku zbog početnih kašnjenja, ali svakako u kvalitetu i evropskim standardima”, kazao je Nurković.

Za drugu fazu od Mataševa do Adrijevice u toku je, dodao je ministar, izrada idejnog projekta i studije zaštite životne sredine, iz sredstava granta Evropske komisije (EK).

“Nakon toga smo se obratili EK za donaciju od 20 odsto vrijednosti procijenjene za tu dionicu, to je oko 56 miliona. Ako bismo dobili taj grant uzeli bi 20 odsto kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj i onda bi za preostalih 60 odsto išli u privatno javno partnerstvo, da pozovemo zainteresovane izvođače i finansijere za tih 60 odsto i da na taj način rješavamo drugu dionicu i tako bismo vjerovatno išli i sa trećom”, kazao je Nurković.

Najčitanije