fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticija za veću sigurnost HE Perućica

Investicija za veću sigurnost HE Perućica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U hidroelektrani (HE) Perućica montirana su dva nova blok transformatora sa pripadajućom opremom, od ukupno pet koliko je ugovoreno sa konzorcijumom koji predvodi zagrebačka kompanija Končar – distributivni i specijalni transformatori.

Iz Elektroprivrede (EPCG) saopšteno je da su novi transformatori zamijenili postrojenja istog proizvođača koja su postavljena još 1958. godine i bila u funkciji od samog početka rada Perućice.

„Kompleksan posao zamjene trafoa teških oko 45 tona odradile su ekipe firme Elektrotim iz Budve“, navodi se u saopštenju.

Direktor HE Perućica, Dragan Čizmović, kazao je da se radi o kvalitetnoj opremi proizvođača svjetskog renomea čiji su proizvodi prisutni i izuzetno cijenjeni na svim svjetskim meridijanima.

„Zamjenom ovih transformatora, dobićemo jednu sigurnost i veću pogonsku spremnost. I radni vijek transformatora se produžava za najmanje 30-ak godina. Kad kompletiramo dva transformatora i iduće godine tri, onda ćemo zajedno sa generatorima, koje takođe revitalizujemo, dobiti jednu mnogo sigurniju elektranu nego što je bila do sada“, kazao je Čizmović.

Ugovor o zamjeni pet blok transformatora vrijedan je 2,25 miliona EUR, odnosno 450 hiljada EUR po trafou. Pored prva dva koja su montirana, predviđeno je da se naredne godine Končar – distributivni i specijalni transformatori isporuči još dva, a 2022. i peti blok transformator.

Iz Končara su, međutim, najavili da bi sva tri preostala trafoa mogla biti isporučena već naredne godine, znatno prije ugovorenog roka.

„Poštujući odredbe novog Zakona o zaštiti životne sredine uporedo sa zamjenom postrojenja izgradili smo i uljnu jamu za sve transformatore. Time smo obezbijedili da, u slučaju procurivanja ulja iz trafoa, ne bude ugrožena rijeka Zeta i životna sredina u neposrednoj blizini najstarije velike elektrane u sistemu EPCG“, navodi se u saopštenju.

U HE Perućica, koja je trenutno u planskom zastoju zbog redovnog godišnjeg remonta, od 15. juna, u toku je i kapitalna rekonstrukcija još dvije mašine, generatora G3 i G6 koju izvodi kompanija ATB Sever iz Subotice.

U HE Perućica, u prethodne dvije godine, uspješno su revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina, a nakon što ove godine budu obnovljene treća i šesta, tokom naredne godine to isto biće izvedeno i na generatorima G1 i G2.

„Ugovor je vrijedan oko 3,5 miliona EUR, a njegova realizacija, uz zamjenu transformatora i realizaciju projekata u okviru druge faze rekonstrukcije i modernizacije, značiće novu mladost naše najstarije velike hidroelektrane“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

nik djeljosaj, albanski forum

Albanski forum neće podržati rezoluciju o Jasenovcu

Podgorica, (MINA) – Albanski forum, zbog evropskog puta i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih...