fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInspekcija će kontrolisati ugovore o radu

Inspekcija će kontrolisati ugovore o radu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inspekcija rada za sada nema saznanja da neki poslodavci zaposlenima nude anekse ugovora na nepuno radno vrijeme, kako bi izbjegli moguće povećanje zarada, ali su najavili njihovu kontrolu.

Iz Inspekcije rada su za portal RTCG kazali da će kontrolisati ugovore o radu kod svakog poslodavca i pozvali zaposlene da makar anonimno prijave bilo koje kršenje radničkih prava.

Iz Inspekcije rada su objasnili da ako je radno mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena onda nema prekršaja za poslodavca, dok u suprotnom postoji prekšaj. U tom slučaju poslodavcima prijete kazne od 500 do pet hiljada EUR.

Nedavno je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, saopštio da u susret mogućem usvajanju Maršalovog plana poslodavci već primoravaju zaposlene da zaključe aneks sa punog na nepuno radno vrijeme, kako bi izbjegli moguće povećanje zarada.

Iz Inspekcija rada su kazali da za sada nemaju takva saznanja, ali nadležnost inspekcije po tom pitanju proizilazi iz obeveze da obavi kontrolu nad primjenom Zakona o radu, Opšteg i Granskog kolektivnog ugovora, odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora.

“Nepostupanje poslodavca imalo bi za posljedicu upravni postupak Inspekcije rada kojim bi se tom poslodavcu ukazalo na obavezu postupanja po odredbama kolektivnog ugovora, odnosno za nepostupanje, bilo bi donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti. Ukoliko poslodavac ne bi izvršio obavezu po rješenju, inspekciji je na raspolaganju prinudna mjera u vidu novčane kazne”, objašnjeno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Oni su dodali da bi novčane kazne bile izricane sve dok poslodavac ne bi postupio po rješenju, a novčani iznos bi se svaki put povećavao usljed nepostupanja.

U takvim slučajevima provjere obračuna zarade, prema njihovim riječima, nadležnost ima i Uprava prihoda, dok Inspekcija rada provjerava da li je poslodavac prekršio obaveze iz opšteg kolektivnog, te da li je zaposlenom uručena obračunska lista.

“Veliki je problem što zaposleni i dalje u velikoj mjeri prijave poslodavca tek kad im istekne angažman, odnosno kad više nema osnova za postupanje Inspekcije rada. Stoga pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicajativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos”, saošteno je iz Uprave za inspekcije poslove.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...