fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad prometa i rast indeksa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je kineski ambasador Liu Jin saopštio da su kineske kompanije spremne da učestvuju u izgradnji ostalih dionica auto-puta Bar – Boljari.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 porastao je 1,23 odsto na 782,66 poena, a MONEX blago na 10.019,15 bodova.

Jin je, u Jutarnjem programu TVCG, kazao da glavna dionica auto-puta Bar – Boljari predstavlja prijateljstvo dvije zemlje.

“Kao prvi auto-put, naravno, predstavlja određenu prekretnicu koja ima očigledan značaj za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore i za jačanje povezanosti sa zemljama regiona i Evrope”, rekao je Jin.

On je istakao da Kina smatra Crnu Goru prjateljskom zemljom i pruža joj punu pomoć da ostvaruje želju građana da dobiju auto-put, prenosi portal RTCG.

Promet je iznosio 34,09 hiljada EUR i bio je 2,3 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 17 transakcija.

Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i to 60,03 odsto.

Akcije Elektroprivrede (EPCG) rasle su 11,3 odsto na 3,36 EUR.

Crnogorski energetski sektor, u saradnji sa Ministarstvom za kapitalne investicije, organizovao je na prestižnoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju, prezentaciju pod nazivom Zelena energetska tranzicija u Crnoj Gori.

Učešće predstavnika Ministarstva za kapitalne investicije, EPCG i CGES-a, na tom globalnom događaju, bila je prilika za iniciranje nove i pospješivanje postojeće ekonomske i investicione veze sa gradom i zemljom domaćinom, zatim sa zemljama Persijskog zaliva, kao i sa širim regionom, koji je ujedno i jedan od najdinamičnijih i najbrže rastućih regiona na svijetu.

“Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai za promociju države i njenih potencijala, energetski sektor Crne Gore predstavio je globalnom auditorijumu Crnu Goru kao ekonomski stabilnu i atraktivna investicionu destinaciju u oblasti energetike”, navodi se u zajedničkom saopštenju EPCG, Ministarstva kapitalnih investicija i CGES-a.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo, Marko Perunović, kazao je tokom prezentacije da Crna Gora predstavlja zemlju ogromnog energetskog potencijala, sa velikim brojem sunčanih dana, u prosjeku više od 240 godišnje, što je čini idealnom za projekte Solara, te respektabilne mogućnosti za valorizaciju vjetro energetskih resursa i razvoj obnovljivih izvora energije.

Iz EPCG je saopšteno da je prosječan januarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 40,14 EUR.

“Domaćinstva u Beranama bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 22,31 EUR, dok je najveća prosječna potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Podgorici, gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 51,02 EUR”, navodi se u saopštenju.

Dionice Instituta “Simo Milošević” rasle su 1,96 odsto na 24,5 EUR, Crnogorskog Telekoma blago na 1,21 EUR, i CGES-a oko tri odsto na 90,53 centa.

Sedmicu je obilježila informacija da su u skupštinsku proceduru predate izmjene Zakona o reporgramu poreskog duga, kojima se traži da se do 240 mjesečnih rata odloži plaćanje poreskog duga, kao i da se otpiše kamata i trošak postupka u vezi sa reprogramom.

Izmjene zakona potpisale su poslanice Jelena Božović, Jovanka Bogavac i Milosava Paunović, pišu Vijesti.

Zakon o reprogramu poreskog duga je dio paketa pratećih zakona u okviru projekta Evropa sad, koji je predložilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine.

Dug mogu reprogramirati preduzeća i građani i to na 60 mjesečnih rata uz jednokratnu uplatu deset odsto duga.

Izmjenama Zakona se traži da se ukine jednokratna uplata od deset odsto ukupnog duga.

Akcije Svetog Stefana hotela pale su 1,6 odsto na 3,15 EUR.

Dionice Vatrostalne su ostale nepromijenjene na 1,18 EUR.

Sedmicu je obilježio podatak Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) da je u Crnoj Gori na kraju januara bilo 56,23 hiljade nezaposlenih, dva odsto manje nego u decembru prošle godine.

Stopa nezaposlenosti je, prema mjesečnom izvještaju ZZZ, pala sa 24,73 odsto na 24,24 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije