fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u crvenom

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i rast prometa obilježio je sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je vlasnik Kombinata aluminijuma (KAP), Veselin Pejović, prvobitno najavio da će otpustiti 600 zaposlenih u toj kompaniji.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je 1,28 odsto na 734,59 poena, dok je MONEX oslabio 1,84 odsto na 10.595,66 bodova.

Promet je iznosio 4,03 miliona EUR i bio je 191 put veći od prošlosedmičnog. Do tolikog prometa došlo je zahvaljujući trgovini državnim obveznicama u iznosu od četiri miliona EUR.

Pejović je na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, na kojoj se razmatrao položaj radnika u KAP-u, kazao da je, umjesto da preduzeće širi i razvija, odlučio da krene u potpuno suprotnom smjeru, kao i da će to državu koštati oko dest miliona EUR, koliko će biti neophodno za isplatu otpremnina.

„Sjutra ću prekinuti radni odnos i otpustiti 600 radnika u KAP-u, koji inače imaju pravo na otpremnine, pa vi gospodo preuzmite brigu o njima. To će vas koštati deset miliona EUR za isplatu otpremenina“, rekao je Pejović, koji je nakon izlaganja napustio sjednicu.

Pejović je u petak kazao da kompanija Uniprom neće prekidati radni odnos sa 600 radnika ukoliko Vlada do četvrtka formira komisiju koja bi se uvjerila u kakvim uslovima rade u KAP-u u stečaju.

On je zatražio da se ne politizuje pitanje KAP-a i da se u tom preduzeću poštuju sve zakonske obaveze.

“Kompanija Uniprom nalazi se na bijeloj listi poreskih obveznika i državi ne duguje ni centa poreza i doprinosa”, kazao je Pejović za Televiziju Crne Gore (TVCG).

Akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) pale su 9,9 odsto na 72,1 cent, Plantaža 3,7 odsto na 10,5 centi i Port of Adrie 2,9 odsto na 10,1 cent.

Trgovanje akcijama barske kompanije Port of Adria na Montenegroberzi počeće od ponedjeljka.

Iz Montenegroberze je saopšteno da je u srijedu u Centralnom klirinškom depozitarnom društvu (CKDD) realizovan postupak emisije akcija po osnovu zamjene emitenta Port of Adria, po odluci kompanije o emisiji akcija bez javne ponude radi homogenizacije dionica u cilju ujednačavanja nominalne vrijednosti.

“Sve novoemitovane hartije su raspoređene postojećim vlasnicima povučenih akcija, u skladu sa odlukom Skupštine akcionara emitenta”, navodi se u saopštenju.

Pale su i dionice Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 13,5 odsto na pet EUR i Crnogorskog Telekoma 1,6 odsto na 1,23 EUR.

Rasle su akcije Elektroprivrede (EPCG) 9,6 odsto na 3,3 EUR, Luke Kotor 0,9 odsto na 4,36 EUR i Jugopetrola neznatno na 9,01 EUR.

Akcija Trenda se zadržala na prošlosedmičnih 4,92 centa.

Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je ove sedmice šesti paket mjera za ublažavanje posljedica pandemije Covid-19, koje su usmjerene na mikro, mala i srednja preduzeća i građane.

Iz CBCG su saopštili da usmjerenost na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća opravdava činjenica da ova preduzeća zapošljavaju preko 75 odsto ukupnog zaposlenih u Crnoj Gori, dok u istom procentu učestvuju u izvozu.

“Pomenutom odlukom se proširuje obuhvat korisnika kredita koji imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita uz preferencijalni regulatorni tretman”, navodi se u saopštenju.

Akcionari Montenegroberze donijeće na vanrednoj Skupštini 1. aprila odluke o razrješenju i imenovanju članova odbora direktora.

Na dnevnom redu je i razmatranje nacrta Statuta i Pravila berze i donošenje odluka o njihovom usvajanju.

Akcionari će razmatrati donošenje odluke o usklađivanju akata kompanije sa Zakonom o privrednim društvima.

Najčitanije

Radulović: Radimo puteve u svakom kraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi