fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi snažno porasli drugi dan zaredom

Indeksi snažno porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu su u utorak snažno porasli, drugi dan zaredom, jer je popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa i zbog oporavka tehnološkog sektora.

Dow Jones je ojačao 1,4 odsto na 35.719 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,07 odsto na 4.686 bodova, a Nasdaq indeks 3,03 odsto na 15.686 bodova, prenosi Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, jer su popustila strahovanja od omikrona, nakon što je britanski proizvođač lijekova Glaxo Smith Kline objavio da je njegova terapija protiv koronavirusa, zasnovana na antitijelima, na kojoj rade zajedno s američkom kompanijom Vir Biotechnology, efikasna protiv svih mutacija omikrona.

Osim toga, Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu, kazao je da preliminarni podaci pokazuju da je omikron vjerovatno zarazniji od prethodnih varijanti virusa, ali da bi mogao biti manje opasan. Nešto slično Fauci je kazao i u nedjelju, što je podstaklo rast cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak.

Zahvaljujući snažnom rastu u prva dva dana ove sedmice, berzanski indeksi su nadoknadili veliki dio gubitaka nastalih odmah nakon prvih vijesti o pojavi omikrona prije desetak dana.

„Prije sedmicu smo vidjeli veliki strah na tržištu zbog omikrona, ali čini se da je ta varijanta virusa vrlo zarazna, ali manje opasna nego što su se ulagači plašili”, rekao je Peter Tuz, predsjednik u kompaniji Chase Investment Counsel.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice tehnoloških kompanija, posebno proizvođača poluprovodnika. Taj sektor se posljednjih dana oporavlja, nakon što je danima bio pod pritiskom, a dodatni podsticaj pružila mu je vijest da Intel planira iduće godine da uvrsti na berzu dionice njegove kompanije Mobileye, koja razvija samovozeće automobile.

Cijena dionice Intela porasla je tri odsto, što je podstaklo cjelokupni poluprovodnički sektor. SE indeks tog sektora na berzi u Filadelfiji skočio je gotovo pet odsto.
Na dobro raspoloženja na tržištu ukazuje i oštar pad VIX indeksa “straha” Čikaške berze opcija na samo 21,89 bodova, najniži nivo od početka oktobra. To pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfolije od mogućeg novog pada cijena dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,49 odsto na 7.339 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,82 odsto, na 15.813 bodova, a pariski CAC 2,91 odsto na 7.065 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas počinje isplata penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Isplata aprilskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i...