fbpx

Indeksi rastu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su zabrinutosti u vezi s trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine splasnule.

Dow Jones ojačao je 0,36 odsto, na 26.916 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 odsto, na 2976 poena, a Nasdaq indeks 0,75 odsto, na 7999 bodova.

Najviše su u ponedjeljak, u prosjeku jedan odsto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, prenosi SEEbiz.

Pritom je s rastom od 2,4 odsto predvodila dionica Apple-a, nakon što je izvršni direktor tog tehnološkog diva Tim Cook, kazao da očekuje snažan početak prodaje najnovijeg modela iPhonea. Znatnije je porasla, gotovo jedan odsto, i cijena dionice Microsofta.

Pozitivno je na tržište uticala i izjava trgovinskog savjetnika Bijele kuće, Petera Navarra, da predsjednik SAD-a Donald Trump ne razmatra mogućnost micanja dionica kineskih kompanija s američkih berzi.

Upravo je vijest da Trump o tome razmišlja u petak izazvala pad cijena dionica i podstakla strahovanja ulagača od jačanja napetosti između SAD-a i Kine.

Nakon oštrog pada u petak, u ponedjeljak su cijene dionica kineskih kompanija, kao što su Alibaba Holding i Baidu, nadoknadile dio gubitaka.

Trgovinski pregovori između Vašingtona i Pekinga trebalo bi se nastave 10. i 11. oktobra u Vašingtonu.

Ipak, na tržištu vlada oprez jer ulagači prate razvoj istrage za mogući opoziv Trumpa zbog sumnji da je koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020. godine, ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama je vlasnika zamijenilo 6,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,2 milijarde.

U cijelom proteklom mjesecu Dow Jones skočio je 2,1 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,7, a Nasdaq indeks 0,5 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Doduše, londonski FTSE indeks skliznuo je 0,24 odsto, na 7408 bodova, međutim frankfurtski DAX ojačao je 0,38 odsto, na 12.428 poena, a pariski CAC 0,66 odsto, na 5677 bodova.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...