fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli treći dan zaredom

Indeksi porasli treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu u ponedjeljak su cijene dionica znatno porasle, treći dan zaredom, jer su izvještaji o podsticajnim mjerama u Kini i Njemačkoj ublažili strahovanja od znatnog pada svjetske ekonomije.

Dow Jones ojačao je 249 bodova ili 0,96 odsto, na 26.135 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,21 odsto, na 2.923 poena, a Nasdaq indeks 1,35 odsto, na 8.002 boda, prenosi Hrportfolio.

U posljednja tri dana S&P 500 porastao je gotovo tri odsto, nadoknadivši gotovo sav gubitak od prošle srijede kada je potonuo tri odsto zbog strahovanja ulagača da će američka, ali i svjetska ekonomija uroniti u recesiju.

Tog su dana, naime, prvi put nakon 12 godina, prinosi na dvogodišnje američke državne obveznice bili veći nego na desetogodišnje obveznice, a ta takozvana inverzija krive prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Međutim, dobro raspoloženje na tržištu posljednjih dana zahvaljuje se najavama novih podsticajnih mjera.

Tako njemački mediji pišu da je tamošnja vladajuća koalicija spremna da suspenduje pravilo o uravnoteženom državnom budžetu i poveća dugove, pa je ministar finansija sugerisao da bi Berlin mogao potrošiti dodatnih 50 milijardi EUR.

Kineska centralna banka izvijestila je o reformi sistema ključnih kamatnih stopa, što bi trebalo da smanji kamate na kreditiranje kompanija.

„To su pozitivne vijesti i učvrstile su sklonost prema rizičinijim investicijama. Ulagačima je drago da vide da vlasti prepoznaju rizike”, kazao je strateg u firmi JonesTrading, Michael O’Rourke.

Uz to, ulagači se nadaju da će i vlasti drugih najvećih svjetskih ekonomija, pa i američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) uvesti podsticajne monetarne i fiskalne mjere kako bi podržale rast.

To je nešto ublažilo strahovanja ulagača od recesije, koja su posljednjih sedmica ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineske, njemačke i nekih drugih ekonomija.

Posljedica je to trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, neizvjesnosti u vezi Brexita i geopolitičkih tenzija.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa su cijene dionica porasle, a najviše u energetskom, 2,1 odsto, što se zahvaljuje skoku cijena nafte.

Međutim, trgovalo se oprezno, na što ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 6,28 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,58 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 odsto, na 7.189 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,32 odsto, na 11.715 poena, a pariski CAC 1,34 odsto, na 5.371 bod.

Najčitanije