fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli treći dan uzastopno

Indeksi porasli treći dan uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica porasle su treći dan uzastopno, najviše u industrijskom sektoru, jer se ulagači nadaju da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uskoro postići trgovinski dogovor.

Dow Jones ojačao je 0,67 odsto na 24.370 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,76 odsto na 2.635 poena, a Nasdaq 0,71 odsto na 7.084 boda, prenosi Hina.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje izvještaju Wall Street Journala da ministar finansija SAD-a, Steven Mnuchin, razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim zvaničnicima u nastavku trgovinskih pregovora 30. januara.

Iako je kasnije Ministarstvo finansija poručilo da Mnuchin nije tako nešto predložio, berzanski indeksi zadržali su svoje dobitke.

„Reakcija tržišta puno tog govori. Pokazuje koliko snažno ulagači žele da se trgovinski rat završi”, rekao je direktor u firmi Robert W. Baird, Michael Antonelli.

Pritom su najviše, u prosjeku 1,7 odsto, skočile cijene dionica u industrijskom sektoru, koji je najviše osjetljiv na trgovinska pitanja.

Osjetnije su, 0,5 odsto, porasle i cijene dionica u finansijskom sektoru, već sedmi dan uzastopno, jer su prethodnih dana neke od najvećih američkih banaka objavile bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

No, cijena dionice Morgan Stanleya je pala više od četiri odsto, jer je ta investiciona banka objavila slabije nego što se očekivalo rezultate za posljednje prošlogodišnje tromjesečje.

Ipak, od početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka, većina njih objavila je bolje rezultate nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Zahvaljujući tome, nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, kao i naznakama da će se američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) suzdržati od povećanja kamata, S&P 500 indeks sada je udaljen od svoje rekordne vrijednosti, dostignute 20. septembra prošle godine, oko 10,1 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale, što je najviše posljedica neizvjesnosti u vezi Bregzita, nakon što su britanski parlamentarci u utorak odbacili plan premijerke Therese May za izlazak Britanije iz Evropske unije (EU).

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 odsto, na 6.834 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 odsto na 10.918 poena, a pariski CAC 0,34 odsto na 4.794 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

U Jelovici trajno zaplijenjeni trupci

Podgorica, (MINA) – U Jelovici je danas zaplijenjena bespravno posječena drvna građa i uz...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi