fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon šest dana pada

Indeksi porasli nakon šest dana pada

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, najviše zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, dok ulagači čekaju poslovne rezultate velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,67 odsto na 38.239 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,87 odsto na 5.010 poena, a Nasdaq indeks 1,11 odsto na 15.451 bod.

Nakon pada šest dana zaredom, u ponedjeljak su S&P 500 i Nasdaq nadoknadili dio gubitaka. Pritom su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, prenosi Hina.

„Mislim da se radi o standardnoj kupovini nakon što su cijene dionica pale pet odsto. Ulagači ove sedmice čekaju poslovne rezultate nekoliko najvećih kompanija i ekonomske pokazatelje koji bi mogli da nagovijeste što bi Federalne rezerve (Fed) mogle da učine s kamatama”, rekao je portfelj menadžer u firmi Villere & Co, Lamar Villere.

U prethodnih pet mjeseci, najveća svjetska berza snažno je rasla, jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od juna.

No, sve je jasnije da centralna banka neće žuriti sa smanjenjem kamata, jer je tržište rada i dalje snažno, ekonomija raste, a inflacija je i dalje povišena.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 odsto izgleda za smanjenje kamata Fed-a u junu, a oko 42 odsto u julu.

U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvještaja, rezultati većine kompanija nijesu bili baš podsticajni.

Ove sedmice će, između ostalih, izvještaje objaviti tehnološki divovi, kao što su Tesla, Meta Platforms, Alphabet i Microsoft.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,62 odsto na 8.023 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,7 odsto na 17.860 poena, a pariski CAC 0,22 odsto na 8.040 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...