fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli nakon dva dana pada

Indeksi porasli nakon dva dana pada

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u četvrtak su porasle, nakon dva dana pada, jer je vijest o nastavku pregovora o podsticajnim fiskalnim mjerama ohrabrila ulagače, pa su loši ekonomski pokazatelji i širenje koronavirusa pali u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 0,15 odsto na 29.483 boda, dok je S&P 500 porastao 0,39 odsto na 3.581 poen, a Nasdaq indeks 0,87 odsto na 11.904 boda.

Veći dio dana Dow Jones i S&P 500 proveli su u negativnom području, jer su ulagače zabrinuli loši pokazatelji s tržišta rada, prenosi SEEbiz.

U četvrtak je objavljeno da je prošle sedmice broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao za 31 hiljadu, na 742 hiljade, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali pad tog broja.

To pokazuje da je oporavak tržišta rada posustao, jer su mnoge savezne države uvele nove restriktivne mjere zbog ubrzanog širenja koronavirusa.

A to znači i da se oporavak američke ekonomije iz recesije usporava.

No, u posljednjim satima trgovanja, berzanski indeksi nadoknadili su početne gubitke i probili se u pozitivno područje, nakon vijesti da su se predstavnici demokrata i republikanaca u Senatu dogovorili o nastavku pregovora o novom paketu podsticajnih mjera.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom novembra. Uskoro bi mogli biti nastavljeni.

„Scenario iz četvrtka je već viđen. Investitori su na naznake slabosti ekonomije tražili utočište u tehnološkom i drugim sektorima, koji su otporni na koronakrizu. No, sve se promijenilo nakon što je ponovo oživjela nada u podsticajne mjere”, rekao je strateg u firmi LPL Financial, Ryan Detrick.

Zahvaljujući tome, berzanski indeksi su nadoknadili dio gubitaka od prethodna dva dana.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su porasle cijene dionica u energetskom i tehnološkom, dok su jedino pale u komunalnom i zdravstvenom.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale jer ulagače zabrinjava nepopustljivo širenje koronavirusa, zbog čega mnoge evropske zemlje zaoštravaju restriktivne mjere.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 odsto na 6.334 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,88 odsto na 13.086 poena, a pariski CAC 0,67 odsto na 5.474 boda.

Najčitanije