fbpx

Indeksi porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u srijedu su porasli, najviše zahvaljujući oporavku cijene dionica u finansijskom i energetskom sektoru, ali se trgovalo oprezno zbog rizika od dalje eskalacije trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones ojačao je jedan odsto na 26.036 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 odsto na 2.887 poena, a Nasdaq indeks 0,38 odsto na 7.856 bodova.

U finansijskom sektoru cijene dionica su u prosjeku porasle 0,9 odsto, nadoknadivši sve gubitke od prethodnoga dana kada je taj sektor bio pod pritiskom zbog povećanja inverzije krive prinosa, što obično prethodi recesiji, prenosi Hrportfolio.

Naime, prinosi na kratkoročne američke državne obveznice i dalje su veći nego na dugoročne obveznice, a ta takozvana inverzija krive prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Ta inverzija pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

Rastu indeksa doprinio je i značajan skok cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 1,4 odsto, zahvaljujući rastu cijena nafte od 1,5 odsto.

Ipak, trgovalo se oprezno zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika potvrdila je da predsjednik SAD-a, Donald Trump, planira da uvede dodatnih pet odsto carina na listu 300 miijardi USD vrijednih uvoznih proizvoda iz Kine, na neke od 1. septembra, a na ostale od 15. decembra.

„Ako pogledate sektore koji su najviše porasli, čini se da se vraća povjerenje ulagača u ekonomiju. Realno, privreda je u prilično dobroj formi, ali postoje strahovanja da bi mu zaoštravanje trgovinskog sukoba moglo izvući tlo pod nogama”, rekao direktor u firmi OakBrook Investments, Peter Jankovskis.

Na oprez ulagača ukazuje i obim trgovanja ispod prosjeka.

Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,4 milijarde.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto, na 7.114 bodova, frankfurtski DAX je oslabio 0,25 odsto na 11.701 poen, a pariski CAC 0,34 odsto na 5.368 bodova.

Najčitanije

Crnogorske odbojkašice bolje i od Gruzije

Podgorica, (MINA) - Ženska odbojkaška reprezentacija Crne Gore pobijedila je danas u Podgorici selekciju...